Skip to main content

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κλείνουν κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής

REUTERS/Jorge Silva

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Νέους περιορισμούς για τις γυναίκες του Αφγανιστάν αποφάσισε το καθεστώς των Ταλιμπάν: διέταξε το κλείσιμο κομμωτηρίων και τα ινστιτούτων ομορφιάς στη χώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του καθεστώτος, οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν με την απόφαση. Η περίοδος χάριτος ξεκινάει από τις 2 Ιουλίου, όταν δηλαδή ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την απόφαση των Ταλιμπάν.

Οι ελευθερίες των γυναικών συρρικνώνονται σταθερά στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021. Αρχικά απαγόρευσαν στα κορίτσια και τις γυναίκες να συμμετέχουν στα σχολεία, τα γυμναστήρια και τα πάρκα, ενώ πιο πρόσφατα τους απαγόρευσαν να εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης αποφασίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ντυμένες με τρόπο που να αποκαλύπτει μόνο τα μάτια τους και πρέπει να συνοδεύονται από έναν άνδρα, συγγενή τους, εάν διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα.

Οι περιορισμοί εφαρμόζονται παρά τη διεθνή καταδίκη και τις διαμαρτυρίες από γυναίκες και ακτιβιστές.

Το κλείσιμο των ινστιτούτων αισθητικής είχε επιβληθεί και την προηγούμενη φορά που οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, την περίοδο μεταξύ 1996 και 2001. Τα καταστήματα αυτά άνοιξαν ξανά τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.

Βέβαια παρέμειναν ανοιχτά μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πριν από δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι βιτρίνες των καταστημάτων συχνά καλύπτονταν και οι εικόνες γυναικών έξω από τα σαλόνια βάφονταν με σπρέι για να μην φαίνονται τα πρόσωπά τους.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει εξηγήσει τι οδήγησε την απαγόρευση ή ποιες εναλλακτικές λύσεις, εάν υπάρχουν, θα είναι διαθέσιμες στις γυναίκες μόλις κλείσουν τα σαλόνια.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ: Όσο υφίστανται οι περιορισμοί δικαιωμάτων των γυναικών, δεν θα αναγνωριστεί η κυβέρνηση των Ταλιμπάν