Skip to main content

Πούτιν και Σι στην ψηφιακή ασιατική Σύνοδο Κορυφής υπό την προεδρία Μόντι

Eίναι η πρώτη συμμετοχή του Πούτιν σε διεθνή εκδήλωση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Βάγκνερ στα τέλη Ιουνίου.

Οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) – μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας- συναντώνται «εικονικά» σήμερα στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε διεθνή εκδήλωση μετά το αποτυχημένο πραξικοκόπημα της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ στα τέλη Ιουνίου.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που συστάθηκε το 2001 από την Κίνα και τη Ρωσία με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, για να ακολουθήσουν αργότερα η Ινδία και το Πακιστάν.

Στη σημερινή σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η ένταξη στον Οργανισμό του Ιράν ως το ένατο μέλος του, ενώ η Λευκορωσία θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για μεταγενέστερη ένταξη. Οι δύο χώρες αυτές χώρες έχουν μέχρι τώρα καθεστώς παρατηρητή.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται μόλις ένα δεκαπενθήμερο μετά την επίσημη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ουάσιγκτον.

Το Νέο Δελχί, το οποίο φέτος προεδρεύει της SCO και της G20, παίζει σημαντικό ρόλο εξισορρόπησης στη διπλωματική σκηνή, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.