Skip to main content

Γαλλία: Πάνω από 400 συλλήψεις το βράδυ – Επεισόδια και στην Ελβετία

REUTERS/Nacho Doce

Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες το βράδυ σε όλη τη Γαλλία, σε μια νέα νύχτα βίας μετά το θάνατο του Ναέλ. Στο Val-de-Marne, το σπίτι δημάρχου έγινε στόχος ενός φλεγόμενου αυτοκινήτου.

Συνεχίστηκαν τα σοβαρά επεισόδια στη Γαλλία, αν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, χαρακτήρισε τη νύχτα «πιο ήσυχη» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 486 προσαγωγές σε όλη τη χώρα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Le Figaro.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Ωστόσο στο Val-de-Marne, το σπίτι του δημάρχου της περιοχής L’Haÿ-les-Roses Βενσάν Ζανμπρέν έγινε στόχος ενός φλεγόμενου αυτοκινήτου. «Η γυναίκα μου και τα παιδιά μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και έχουν τραυματιστεί», ανέφερε ο δήμαρχος σε μήνυμα που αναρτήθηκε τα ξημερώματα.3

Την πέμπτη νύχτα μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού. αναφέρθηκαν πολλά περιστατικά στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Νίκαια και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, απετράπησαν νέα τόσο μεγάλης έκτασης επεισόδια. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

REUTERS/Nacho Doce

Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 194 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εντάσεις επικεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες νεαροί άνδρες.

Μέσα στις συνθήκες αυτές ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη.

Η κηδεία του Ναέλ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Ναντέρ.

Ταραχές στη Λωζάννη

Σύμφωνα με το ελβετικό μέσο ενημέρωσης 20 minutes, περιστατικά παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης Λωζάννης της Ελβετίας το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 20min.ch, υπήρξαν σκηνές βίας και λεηλασιών. «Κάποιοι συγκεντρώθηκαν στο Flon [συνοικία του κέντρου της πόλης της Λωζάνης] το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας να απλωθεί η πυριτιδαποθήκη που άναψε στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι εκκλήσεις έγιναν viral στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του Snapchat και του Tiktok. […] Νωρίς το βράδυ, άτομα επιτέθηκαν στο Fnac, σπάζοντας την πόρτα και επιτιθέμενοι στους αστυνομικούς που είχαν έρθει να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις. Οι μάρτυρες ανεβάζουν τον αριθμό των ατόμων που ήταν οπλισμένα με βλήματα σε εκατό με διακόσια, ενώ μια χούφτα αστυνομικών με μοτοσικλέτες τους προστάτευαν με τα κράνη τους. Το κατάστημα υποδημάτων Pomp it Up δέχθηκε επίσης επίθεση. Μια βιτρίνα του καταστήματος έσπασε. Χτυπήθηκαν επίσης και άλλα σημεία».

Πηγές: Le Figaro, AFP

Διαβάστε ακόμη

Η Γαλλία φλέγεται: Ο θάνατος του 17χρονου και το χρονικό της «εξέγερσης»