Skip to main content

Ταραχές στη Γαλλία: Πάνω από 1.300 συλλήψεις – Κηδεύεται ο 17χρονος

REUTERS/Yves Herman

Περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτήρια υπέστησαν ζημιές και 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους

Σε 1.311 ανήλθαν οι συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία σε όλη τη Γαλλία, κατά την τέταρτη συναπτή νύκτα επεισοδίων μετά τον θάνατο, την Τρίτη, 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας.

Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ, με καταγωγή από την Αλγερία, πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο.

Τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί ήταν επί ποδός τις τελευταίες ώρες. Εξ αυτών, 79 τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ενώ περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτήρια υπέστησαν ζημιές και 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να ζητεί να σταλούν ενισχύσεις.

Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία.

Ο Νταρμανέν, που επισκέφθηκε το βορειοδυτικό Παρίσι, δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι τα επεισόδια είναι «μικρότερης» έντασης σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.

Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Ναντέρ, περιοχή του Παρισιού από όπου καταγόταν ο Ναέλ, οι κάτοικοι ετοιμάζονται σήμερα για την κηδεία του νεαρού.

«Το Σάββατο 1η Ιουλίου θα είναι για την οικογένεια του Ναέλ μια ημέρα περισυλλογής», έγραψαν οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην παραστούν στην κηδεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

«Αίσθημα ευθύνης»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok, μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Γαλλία: «Οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», προειδοποιεί ο Μακρόν – Έκρυθμη η κατάσταση

Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Διακόπηκαν οι διασυνοριακές συνδέσεις από τη Γενεύη

Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.

«Λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία εδώ και αρκετές νύχτες, οι γαλλικές αρχές διέταξαν την πλήρη διακοπή της λειτουργίας των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς στην επικράτειά τους από τις 9 το βράδυ», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των δημοσίων συγκοινωνιών της Γενεύης.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το αίτημα, οι διασυνοριακές συνδέσεις θα σταματήσουν σταδιακά στα γαλλοελβετικά σύνορα από τις 7.30» της Παρασκευής.

Η Γενεύη συνορεύει με τη Γαλλία από τρεις πλευρές και πολλές γραμμές λεωφορείων και τραμ χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες διασυνοριακούς εργαζόμενους που κατοικούν στη Γαλλία και εργάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπαπέ ζήτησε να σταματήσουν τα επεισόδια στη Γαλλία

Φόνος σε μια κοινωνία που βράζει