Skip to main content

Γαλλία: Ακόμα μια νύχτα ταραχών μετά τη δολοφονία 17χρονου

REUTERS/Gonzalo Fuentes

45.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους για να καταστείλουν τα επεισόδια

Ακόμα μια νύχτα εκτεταμένων επεισοδίων ζει η Γαλλία, μετά τον θάνατο ενός εφήβου σε προάστιο του Παρισιού, από πυρά αστυνομικού σε έλεγχο κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι επόμενες ώρες θα είναι αποφασιστικές και έστειλε 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους μετά από τρεις νύχτες ταραχών.

Με κτίρια και οχήματα να έχουν πυρποληθεί και να έχουν λεηλατηθεί καταστήματα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της ηγεσίας του μετά τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν το 2018.

Γάλλοι ταραξίες λεηλάτησαν ένα κατάστημα όπλων στο κέντρο της Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, και αφαίρεσαν μερικά κυνηγετικά όπλα αλλά όχι πυρομαχικά, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία της Μασσαλίας. Ένα άτομο συνελήφθη με ένα τουφέκι που πιθανότατα είχε πάρει από το κατάστημα όπλων, σύμφωνα με την αστυνομία. Το μαγαζί φρουρείται τώρα από αστυνομικούς.

Οι ταραχές έχουν ξεσπάσει σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Λυών, η Τουλούζη, το Στρασβούργο και η Λιλ, καθώς και στο Παρίσι, όπου ο Nahel M., ένας 17χρονος αλγερινής και μαροκινής καταγωγής, πυροβολήθηκε την Τρίτη στο προάστιο Nanterre.

Γαλλία: Αύριο η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Ο θάνατός του, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο, αναζωπύρωσε τις μακροχρόνιες καταγγελίες φτωχών, φυλετικά μικτών, αστικών κοινοτήτων για αστυνομική βία και ρατσισμό.

«Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές και ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στις άψογες προσπάθειές σας», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν στους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, επιδιώκοντας να καταστείλει τις ταραχές που ξεσπούν μετά το σούρουπο.

REUTERS/Nacho Doce

Ζήτησε από τις τοπικές αρχές να σταματήσουν την κυκλοφορία λεωφορείων και τραμ από τις 9 μ.μ. (1900 GMT) σε όλη τη Γαλλία και αργότερα δήλωσε ότι 45.000 αστυνομικοί των αστυνομικών δυνάμεων θα αναπτυχθούν το βράδυ της Παρασκευής.

Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.

“Λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία εδώ και αρκετές νύχτες, οι γαλλικές αρχές διέταξαν την πλήρη διακοπή της λειτουργίας των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς στην επικράτειά τους από τις 9 το βράδυ”, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των δημοσίων συγκοινωνιών της Γενεύης.

“Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το αίτημα, οι διασυνοριακές συνδέσεις θα σταματήσουν σταδιακά στα γαλλοελβετικά σύνορα από τις 7.30” της Παρασκευής.

Η Γενεύη συνορεύει με τη Γαλλία από τρεις πλευρές και πολλές γραμμές λεωφορείων και τραμ χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες διασυνοριακούς εργαζόμενους που κατοικούν στη Γαλλία και εργάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας.

REUTERS/Nacho Doce

Σημειώνεται ότι η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την εμβληματική κεντρική πλατεία Place de la Concorde στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής μετά από μια διαδήλωση.

με πληροφορίες από Reuters