Skip to main content

Wagner: Θα σταματήσει να πολεμά στην Ουκρανία

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα της Wagner δεν πολεμούν πλέον στο μέτωπο και αντικαταστάθηκαν από ρωσικές μονάδες.

Θα σταματήσουν να πολεμούν στην Ουκρανία οι μισθοφόροι της Wagner, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Δούμας Andrei Kartapolov, καθώς ο ηγέτης της ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαια με το Κρεμλίνο.

Ο Kartapolov δήλωσε ότι λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα εξέγερσης, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «όλες [οι ομάδες] που εκτελούν πολεμικές αποστολές πρέπει να υπογράψουν συμβόλαιο» με το υπουργείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ανταρσία Wagner: Ποιο ήταν το σχέδιο του Πριγκόζιν

Ο Kartapolov είπε ότι ο Πριγκόζιν δεν υπέγραψε τα συμβόλαια και ενημερώθηκε ότι «η Βάγκνερ δεν θα λάβει μέρος σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η ανταρσία της Wagner επηρεάζει τις μάχες

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι τα στρατεύματα της Wagner δεν πολεμούν πλέον στο μέτωπο και αντικαταστάθηκαν από ρωσικές μονάδες. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η εξέγερση της ομάδας δεν έχει επηρεάσει ακόμα τον πόλεμο. Ο αντίκτυπος έτσι της ανταρσίας στα πεδία των μαχών είναι περιορισμένος, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Εντός του ρωσικού στρατού, θα υπάρξει βαθιά δυσφορία μεταξύ πολλών ηγετών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία για την πίστη των διαφορετικών μονάδων. Θα υπάρχει μια συνεχής ανησυχία μεταξύ των ανώτερων ηγετών σχετικά με το ποιος θεωρείται άξιος εμπιστοσύνης στην αλυσίδα διοίκησής τους – πάνω και κάτω από αυτούς, σημειώνει ο Ράιν δίνοντας το παράδειγμα του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν που, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν να στασιάσει.

Πηγή: CNBC