Skip to main content

Ο Πούτιν δεν μπορεί να «εξαφανίσει» τον Πριγκόζιν- Πώς θα τον αντιμετωπίσει

REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Ο Ρώσος πρόεδρος πιθανότατα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει τον Πριγκόζιν χωρίς να τον κάνει να φαίνεται μάρτυρας- Μπορεί όμως να το συκοφαντήσει κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να άφησε τον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, μετά την ανταρσία του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τον έχει αφήσει σε ησυχία. Στο Κρεμλίνο γίνεται προσπάθεια να κολλήσουν στον Πριγκόζιν τη ρετσινιά του διεφθαρμένου, παρόλο που ο ίδιος ο Πούτιν έκανε γνωστό πως χρηματοδοτούσε τις επιχειρήσεις του μισθοφόρου.

Ο πολέμαρχος της Wagner χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, το οποίο ξόδεψε 86 δισ. ρούβλια (1 δισ. δολάρια) μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, όπως είπε για τα στρατεύματα της ομάδας και τα τρόφιμα που προμήθευε η εταιρεία catering, που ανήκει στον Πριγκόζιν, στον ρωσικό στρατό που πολεμά στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα, ή, ας πούμε, ότι έκλεψε λίγο, κατά τη διάρκεια αυτής της δουλειάς», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά θα τα εξετάσουμε όλα αυτά».

Είναι εμφανές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει Πριγκόζιν ως διεφθαρμένο και ψεύτη για να καταστρέψει τη φήμη του μεταξύ των στρατευμάτων της Wagner και της ρωσικής κοινωνίας, σημειώνει  το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), προσθέτοντας πως η δήλωση ότι όλα θα ερευνηθούν μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του Πριγκόζιν από το Κρεμλίνο κατηγορώντας τον για διαφθορά ή συνωμοσία με την Ουκρανία ή τη Δύση και τελικά απομονώνοντάς τον από τα στρατεύματα της ομάδας τα οποία επιθυμεί να ενσωματώσει στο συμβατικό στρατό της Ρωσίας.

Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εκστρατεία άφεσης αμαρτιών για τους μαχητές και τους διοικητές της Wagner, σε μια προσπάθεια να τους δελεάσει να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο Πούτιν, που εξακολουθεί να μην αναφέρει το όνομα του Πριγκόζιν, στις δηλώσεις του διαχωρίζει την Wagner από τον ηγέτη της και «σκόπιμα στερεί από τον Πριγκόζιν τον τίτλο του χρηματοδότη Wagner για να υπονομεύσει τον ρόλο του στην οργάνωση», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

«Ο Πριγκόζιν είχε χτίσει την προσωπική του φήμη επικρίνοντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση και τους γραφειοκράτες για διαφθορά και δεσμούς με δυτικές χώρες, και ο Πούτιν πιθανότατα επιχειρεί να συντρίψει τη λαϊκιστική προσέγγιση του Πριγκόζιν κατηγορώντας τον για τις ίδιες αμαρτίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο Ρώσος πρόεδρος πιθανότατα αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξαφανίσει τον Πριγκόζιν χωρίς να τον κάνει να φαίνεται μάρτυρας αυτή τη στιγμή.

Γι’ αυτό πιθανότατα το Κρεμλίνο θα συνεχίσει τις επιθέσεις που αφορούν στον χαρακτήρα του Πριγκόζιν για να προκαλέσει κραδασμούς στη λαϊκή υποστήριξη που απολαμβάνει, να αποθαρρύνει τις δυνάμεις της Wagner να τον ακολουθήσουν στη Λευκορωσία και να καταστρέψει την οικονομική του δύναμη.

Παρόμοια εκτίμηση εκφράζει ο Alexander Baunov, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace. Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι η υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) έκλεισε την έρευνά της για την ένοπλη εξέγερση της ομάδας το Σαββατοκύριακο δεν σημαίνει ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να ανοίξουν υποθέσεις για υπεξαίρεση και διαφθορά.  «Στους απλούς Ρώσους πολίτες, ως επί το πλείστον, αρέσουν οι υπερασπιστές της πατρίδας αλλά δεν συμπαθούν τους έξυπνους επιχειρηματίες», λέει χαρακτηριστικά.