Skip to main content

ΗΠΑ: 502 εκατ. δολάρια για την μελλοντική αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η γρίπη των πτηνών έχει σκοτώσει 58,7 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά σε 47 πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2022.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ θα δαπανήσει 502 εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει την ταχεία ανταπόκρισή του σε τυχόν μελλοντικά κρούσματα γρίπης των πτηνών, καθώς η χειρότερη επιδημία του ιού στη χώρα θα εξομαλυνθεί, ανακοίνωσε η υπηρεσία την Παρασκευή.

Η γρίπη των πτηνών έχει σκοτώσει 58,7 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά σε 47 πολιτείες από τον Ιανουάριο του 2022, αριθμός ρεκόρ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Ιουνίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Δεν υπήρξαν νέα κρούσματα σε εμπορικά κοπάδια πουλερικών από τις 19 Απριλίου 2023 ή σε κοπάδια πίσω αυλής από τις 18 Μαΐου 2023, ανέφερε το USDA.

Η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και Φυτών (APHIS) του USDA να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μελλοντικών κρουσμάτων, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, δήλωσε το USDA.

Η υπηρεσία έχει ήδη δαπανήσει 793 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπισή της στην επιδημία, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης νεκρών πτηνών, της εφαρμογής καραντίνας και της διεξαγωγής επιτήρησης.

Το USDA δοκιμάζει επίσης εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών, ανέφερε το Reuters τον Απρίλιο.