Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: Η αμερικανική ακτοφυλακή εντόπισε συντρίμμια στην περιοχή έρευνας

Olivier Dugornay – Ifremer – CCBY/Handout via REUTERS

Οι αρχές αξιολογούν τις πληροφορίες

Η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι ένα πεδίο συντριμμιών ανακαλύφθηκε από τηλεχειριζόμενο όχημα κοντά στην περιοχή έρευνας του υποβρύχιου, που προσπάθησε να φτάσει σε βάθος 4 χιλιομέτρων, στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Εκπρόσωπος της Pelagic Research Services επιβεβαίωσε στο CNN ότι το τηλεχειριζόμενο όχημά της, το οποίο ήταν το πρώτο που διεξήγαγε έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο OceanGate στον πυθμένα της θάλασσας, βρήκε το πεδίο των συντριμμιών.

Οι αρχές αξιολογούν τις πληροφορίες, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Twitter την Πέμπτη.

Δεν είναι σαφές αν το πεδίο αυτό των συντριμμιών συνδέεται με το εξαφανισμένο υποβρύχιο.

Οι ελπίδες για να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan είναι ελάχιστες, αφού το διαθέσιμο οξυγόνο θα έχει εξαντληθεί πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος είναι: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

Οι ειδικές ομάδες ΗΠΑ και Καναδά έχουν επεκτείνει την ακτίνα των ερευνών σε έκταση 10.000 τετραγωνικών μιλίων. Εξακολουθούν δε να λαμβάνουν πλήθος ήχων από χτυπήματα, αν και δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από πού προέρχονται αυτά.

Ναυάγιο Τιτανικού: Η κλεψύδρα του χρόνου άδειασε, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται

Η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συντονίζει την επιχείρηση, έχει αρνηθεί πάντως να ανακοινώσει το τέλος των ερευνών για τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων. «Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπάρχει ελπίδα», δήλωσε ο λοχαγός Τζέιμι Φρέντερικ ,εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, στη Βοστώνη. Η αγωνιώδης έρευνα για το βαθυσκάφος Titan έχει επικεντρωθεί στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι ήχοι. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκε χθες με την ενσωμάτωση πλοίων από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και ειδικούς από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

«Στιγμιαία κατάρρευση» του σκάφους

Ο άνθρωπος που ίδρυσε την OceanGate μαζί με τον αγνοούμενο χειριστή του υποβρύχιου σκάφους Stockton Rush δήλωσε στο BBC News ότι μπορεί να υπήρξε «στιγμιαία κατάρρευση» του σκάφους. Ο Guillermo Söhnlein έδινε συνέντευξη καθώς έφταναν τα νέα για την εμφάνιση συντριμμιών στον Ατλαντικό. Είπε ότι δεν θα τον εξέπληττε αν υπήρχε κάτι στην επιφάνεια.

Ο Söhnlein είπε: «Ξέρω ότι το πρωτόκολλο μας για χαμένες επικοινωνίες είναι ο πιλότος να βγάλει στην επιφάνεια το υποβρύχιο. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό θα έκανε πιθανότατα ο Στόκτον». «Σε αυτή την περίπτωση καθίσταται πολύ δύσκολο να βρεθεί το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι αναδύεται και δεν θα ήξερε πού να ψάξει».

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου κατά τη διάρκεια όλου αυτού του πράγματος βλέποντας τις επιχειρήσεις να εξελίσσονται είναι ότι επιπλέουν στην επιφάνεια και είναι απλά πολύ δύσκολο να βρεθούν».

Είπε ότι υπήρχε η πιθανότητα να έχει συμβεί μια καταστροφή.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι ανεξάρτητα από το υποβρύχιο, όταν λειτουργείς σε βάθος η πίεση είναι τόσο μεγάλη σε κάθε υποβρύχιο που αν υπάρξει βλάβη θα επέλθει στιγμιαία κατάρρευση. Αν αυτό συνέβη, αυτό θα είχε συμβεί πριν από τέσσερις ημέρες», δήλωσε.

Κόρη Ανρί Ναρζολέ: «Βρίσκεται στο μέρος που αγαπούσε περισσότερο»

Η κόρη του Γάλλου ωκεανογράφου Ανρί Ναρζολέ, ο οποίος αγνοείται στον Ατλαντικό, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως ο πατέρας της θα σωθεί, όμως ταυτόχρονα την παρηγορεί η σκέψη ότι βρίσκεται στο μέρος που αγαπούσε πιο πολύ στον κόσμο: στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Ναρζολέ είναι ο ένας από τους πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή, ενώ επιχειρούσε κατάδυση στο σημείο του ναυαγίου, σε βάθος 3.800 μέτρων. Η Σιντονί Ναρζολέ είπε σήμερα ότι βιώνει «πολύ άγχος, πολύ μπερδεμένα συναισθήματα» καθώς η αναζήτηση για το βαθυσκάφος μπήκε σήμερα σε μια κρίσιμη φάση, δεδομένου ότι το οξυγόνο μέσα στο Titan τελειώνει.

«Κάποιες στιγμές έχω πολλές ελπίδες, είμαι καλά, πιστεύω και ελπίζω. Κάποιες άλλες στιγμές, η ελπίδα εξαφανίζεται και είναι δυσκολότερο να το αντέξω και όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δύσκολο γίνεται», είπε η 39χρονη που ζει στην πόλη Λα Μασάνα, στην Ανδόρα.

«Μερικές φορές δεν βλέπω (τις ειδήσεις) επειδή δεν θέλω να τους ακούω να λένε ότι τώρα (οι πέντε αγνοούμενοι) έχουν πολύ λίγο οξυγόνο. Προτιμώ να ακούω θετικά πράγματα, να ελπίζω, ότι θα συνεχίσουν να τους ψάχνουν», συνέχισε, σημειώνοντας ότι την ανακουφίζει το ότι ο πατέρας της έχει τεράστια εμπειρία στις υποθαλάσσιες έρευνες.

«Αν δεν τους βρουν, θα είναι πολύ λυπηρό για εμάς επειδή δεν θα τον ξαναδούμε. Αυτό που του άρεσε περισσότερο ήταν να βρίσκεται σε ένα υποβρύχιο, κοντά στον Τιτανικό. Βρίσκεται εκεί που πραγματικά του άρεσε να είναι. Θα προτιμούσα (να πεθάνει) σε ένα μέρος όπου αισθάνεται ευτυχισμένος», είπε η Σιντονί Ναρζολέ, προσπαθώντας με δυσκολία να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN, Reuters, ΑΜΠΕ