Skip to main content

Γερμανία: Στη φυλακή 37χρονη που κρατούσε σκλάβα γυναίκα της μειονότητας Γιαζίντι

Φωτ. αρχείου. REUTERS/Fabrizio Bensch

Η 37χρονη Γερμανίδα, πρώην μέλος του ISIS, καταδικάστηκε επίσης για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου

Μία Γερμανίδα 37 ετών καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξη στο Κόμπλεντς της Γερμανίας επειδή κρατούσε αιχμάλωτη και χρησιμοποιούσε ως σκλάβα μία γυναίκα που ανήκε στη μειονότητα Γιαζίντι.

Η 37χρονη, η οποία είναι πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, καταδικάστηκε επίσης για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου της Κόμπλεντς.

Η γυναίκα είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος τον Δεκέμβριο του 2014 και παρέμεινε στις τάξεις του έως τον Μάρτιο του 2019. Είχε μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση μαζί με τον σύζυγό της.

Το 2015 το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στη Μοσούλη του Ιράκ προτού επιστρέψει στη Συρία. Από το 2016 το ζευγάρι κρατούσε ως σκλάβα τη γυναίκα αυτή που ανήκε στη μειονότητα Γιαζίντι και είχε αιχμαλωτιστεί από το Ι.Κ. το 2014.

Η 37χρονη Γερμανίδα παρακολουθούσε συνεχώς τη γυναίκα, η οποία τότε ήταν 22 ετών, την ανάγκαζε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να τηρεί τα ισλαμικά έθιμα. Παράλληλα ενθάρρυνε τον σύζυγό της να τη χτυπά και να τη βιάζει. «Όλα αυτά υπηρετούσαν τον δηλωμένο στόχο του Ι.Κ.: να εξαλειφθεί η πίστη των Γιαζίντι», τόνισε ο εισαγγελέας.

Η Γερμανίδα συνελήφθη τον Μάρτιο του 2022, μόλις επέστρεψε στην πατρίδα της. Γερμανικό δικαστήριο ήταν το πρώτο που αναγνώρισε, τον Νοέμβριο του 2021, τα εγκλήματα εις βάρος της μειονότητας των Γιαζίντι ως γενοκτονία, μια ιστορική απόφαση, όπως την χαρακτήρισαν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. θεωρούν τους Γιαζίντι και τη μονοθεϊστική θρησκεία τους «αιρετικούς». Χιλιάδες άνδρες της κουρδόφωνης μειονότητας σφαγιάστηκαν, αφού το Ι.Κ. κατέλαβε τον Αύγουστο του 2014 το όρος Σινζάρ, ιστορικό προπύργιο των Γιαζίντι στο βόρειο Ιράκ. Οι γυναίκες απήχθησαν και πουλήθηκαν ως «σύζυγοι» στους τζιχαντιστές ή έγιναν σεξουαλικές σκλάβες. Τα παιδιά στρατοτολογήθηκαν από του Ι.Κ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP