Skip to main content

Λιζ Τρας: Δεν μου άρεσε το αστείο με το μαρούλι

REUTERS

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πιστεύει ότι η εμμονή με ένα μαρούλι που την ξεπέρασε σε διάρκεια ήταν «ανώριμη».

Λίγo πριν την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα χαριτωμένο (;) meme έκανε τον γύρο του διαδικτύου: «ποιος διατηρείται περισσότερο; Η Λιζ Τρας ή ένα μαρούλι;». Η κ. Τρας μάλλον δεν εκτίμησε το αστείο.

«Η Λιζ Τρας δεν θα αντέξει περισσότερο από ένα μαρούλι  έξω από το ψυγείο, πάνω στο ράφι του σούπερ μάρκετ», είχε γράψει ο Economist και η Daily Star θέλησε να το επαληθεύσει.

Ερωτηθείσα τη Δευτέρα σχετικά με τη ζωντανή μετάδοση ενός μαρουλιού από την Daily Star που τελικά κράτησε περισσότερο τη χαοτική περίοδο της κ. Τρας στην Downing Street, η πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να διακρίνει την αστεία πλευρά.

«Δεν νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα αστείο, νομίζω ότι ήταν λίγο ανώριμο», είπε η Τρας στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

Η κ. Τρας η οποία έμεινε στον θώκο περίπου 44 ημέρες, ενώ το μαρούλι διατηρούνταν ακόμη — μιλούσε στο συνέδριο NewsXchange της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης στο Δουβλίνο τη Δευτέρα.

Στη συνέντευξή της Τρας υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται, σε «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» και ότι έπρεπε να είναι «τολμηρή» για να αντιστρέψει την φθίνουσα οικονομική ανάπτυξη. Παραδέχτηκε ότι δεν είχε υποστήριξη από τους βουλευτές των Τόρις και «θα μπορούσε να είχε προχωρήσει λίγο πιο αργά» με τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις.

Η πρώην πρωθυπουργός έστρεψε επίσης τα πυρά της στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, στα οποία επιτέθηκε επειδή αντιμετώπισε την πολιτική ως «σαπουνόπερα».

«Πιστεύω ότι μερικές φορές η πολιτική αντιμετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο ως κλάδος της βιομηχανίας του θεάματος, ποιος είναι πάνω, ποιος είναι κάτω, ποιος λέει τι για ποιον», είπε η Τρας.

Ένα ευρύ φάσμα οικονομολόγων επέκρινε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Τρας τόσο πριν όσο και αφού τις θέσπισε για μια σύντομη περίοδο στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.