Skip to main content

Ναυάγιο στην Πύλο: Ημέρα πένθους στο Πακιστάν για τα θύματα της τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την αυστηρή τιμωρία όσων εμπλέκονται «στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων»

Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η Δευτέρα, 19η Ιουνίου 2023, στο Πακιστάν, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, καθώς δεκάδες Πακιστανοί βρίσκονταν μεταξύ εκείνων που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ διέταξε την αυστηρή τιμωρία όσων εμπλέκονται «στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα εντόπισε 12 Πακιστανούς μεταξύ των 104 διασωθέντων του ναυαγίου. Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσοι Πακιστανοί επέβαιναν στο πλοίο, ωστόσο εκτιμάται ότι ενδέχεται να ήταν περισσότεροι από 200.

10 συλλήψεις στο Πακιστάν

Στον απόηχο του ναυαγίου, το Πακιστάν προχώρησε την Κυριακή στη σύλληψη 10 ατόμων, υπόπτων για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων. Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ.

Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ.

Λιμενικό: Το αλιευτικό διάνυσε 30 ν.μ. από τον εντοπισμό μέχρι τη βύθισή του

Από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι τη βύθιση του ανοιχτά της Πύλου, το αλιευτικό διένυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ., ανέφερε στο μεταξύ το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, κατά τα οποία το πλοίο παρέμενε επί ώρες ακινητοποιημένο.

Ναυάγιο στην Πύλο: Το BBC αμφισβητεί το Λιμενικό – «Ακινητοποιημένο επί επτά ώρες το αλιευτικό»

Υπενθυμίζεται πως σε δημοσίευμά του, το BBC έθεσε υπό αμφισβήτηση την έκθεση της ελληνικής ακτοφυλακής για το πολύνεκρο ναυάγιο. Το BBC, βασιζόμενο στην ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων μέσω στοιχείων που παρείχε η MarineTraffic, υποστηρίζει ότι το αλιευτικό δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί.

Προθεσμία για αύριο πήραν οι 9 συλληφθέντες

Την ίδια ώρα, προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Τρίτη πήραν τα εννέα άτομα που έχουν συλληφθεί ως διακινητές.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνηγόρων ο εντολέας του -που απολογήθηκε πρώτος- αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή συνεισφορά στην μεταφορά των ατόμων και ότι είναι κι αυτός ένας από τους μετανάστες που πλήρωσαν όπως και οι υπόλοιποι.