Skip to main content

Ερντογάν: Όταν ο Μπερλουσκόνι έγινε «δικηγόρος» μου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

«Επικήδειο» άρθρο του Τούρκου προέδρου στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero

Το εγκώμιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι,  που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, στις 12 Ιουνίου, έπλεξε ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε «επικήδειο» άρθρο του που  δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Ο Ερντογάν ανακάλεσε μνήμες από την σχέση του με τον Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι ήταν ο πρώτος που τον συνεχάρη μετά τη νίκη του στις  βουλευτικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2002 αλλά και ο πρώτος που τον στήριξε στην «πολιτική του περιπέτεια»

Ο Τουρκος πρόεδρος είχε περάσει 4 μήνες στη φυλακή για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, μετά την απαγγελία ποιήματος του ούρκου συγγραφέα Ziya Gökalp ενώ είχε χάσει το δικαίωμα του  εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999.

Όταν έληξε η ποινή του, και ενώ είχε μαλακώσει εντωμεταξύ τον λόγο του, έγινε πρωθυπουργός.

«Ο φίλος μου ο Μπερλουσκόνι τηλεφώνησε και με συνεχάρη για την εκλογική μου νίκη. Είπε ότι η  απαγόρευση ήταν απαράδεκτη και με κάλεσε στη χώρα του. Συναντηθήκαμε στη Ρώμη και είχαμε μια εκτενή συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και τα θέματα της ΕΕ. Μου είπε: «Βρίσκεσαι τώρα στο σπίτι του καλύτερου φίλου σου στην Ευρώπη. Θα καλέσω τους φίλους του πρωθυπουργού μου στην ΕΕ και θα λειτουργήσω ως δικηγόρος σου», θυμήθηκε ο Ερντογάν.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υποστήριζε πάντα τη χώρα μας στη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Είπε ότι επίσης ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν επίσης ένας πολιτικός άνδρας που αγαπούσε και σεβόταν το τουρκικό έθνος και έδινε μεγάλη αξία στην Τουρκική Δημοκρατία.

naftemporiki.gr