Skip to main content

ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ να παρατείνει ξανά τη θητεία του, σύμφωνα με νορβηγικά μέσα

REUTERS/Jonathan Ernst

«Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δεχτεί το όχι ως απάντηση», αναφέρει η εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του για έναν ακόμη χρόνο, μετέδωσαν την Παρασκευή τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, 64 ετών, που διορίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2014 για τετραετή θητεία, έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες, ενώ παρστη θέση του έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023. Οι 31 χώρες μέλη της Συμμαχίας αναζητούν τον διάδοχό του, αλλά δεν μπορούν να καταλήξουν στην απαραίτητη συναίνεση για τον υποψήφιο.

Σύμφωνα με δύο νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NRK και την εφημερίδα Dagens Naeringsliv (DN), που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, αυτό συνηγορεί υπέρ του επαναδιορισμού του Γενς Στόλτενμπεργκ μέχρι τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον το επόμενο έτος για την 75η επέτειο της Συμμαχίας.

NATO: Κερδίζει έδαφος η παράταση της θητείας Στόλτενμπεργκ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακόμη ανολοκλήρωτη ένταξη της Σουηδίας (στο ΝΑΤΟ) αποτελούν ισχυρά επιχειρήματα για να μην αλλάξει τώρα ο Γενικός Γραμματέας, γράφει το DN.

Σύμφωνα με αυτά τα μέσα ενημέρωσης, ο Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου έχει την καθοριστική ψήφο στο θέμα αυτό, ζήτησε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα, κάτι που είχε αρνηθεί με την πρώτη ευκαιρία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το DN. Την Τρίτη, «η ισχυρότερη χώρα της Συμμαχίας το έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο: αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα δεχτεί το όχι ως απάντηση», αναφέρει το DN.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του, επέλεγε πάντα μια διατύπωση αρκετά ασαφή ώστε να μην κλείσει εντελώς την πόρτα. «Δεν έχω καμία πρόθεση να ζητήσω παράταση» της εντολής, επανέλαβε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο τέλος της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Συμμαχίας ότι το ΝΑΤΟ κινείται προς την κατεύθυνση του επαναδιορισμού του Νορβηγού.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν φέρεται να είναι ένα από τα φαβορί, αλλά είναι εκτός υποψηφιότητας σε αυτό το στάδιο, αν και θα μπορούσε να αναλάβει το επόμενο έτος, σύμφωνα με το DN.

Πηγή: Le Figaro