Skip to main content

Έκανε αστείο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 και η Μαλαισία ζητάει την εμπλοκή της Ιντερπόλ

Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί ακόμα, αν και συντρίμμια του ξεβράζονται κατά καιρούς στην ακτή.

Ονομάζεται Τζόσελιν Τσία, είναι Αμερικανίδα stand-up κωμικός και έγινε viral όταν την περασμένη εβδομάδα θέλησε να αστειευτεί για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines.

Η Τσία γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά μεγάλωσε στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την εφημερίδα της Σιγκαπούρης Straits Times. Στο βίντεο που έγινε viral, ξεκινάει αστειευόμενη για τη φιλική αντιπαλότητα μεταξύ της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, κι έπειτα αναφέρθηκε στο πόσο διαφορετικά έχουν αναπτυχθεί οι δύο, παρόλο που κάποτε ήταν μέρος της ίδιας χώρας.

«Τώρα, όλοι στη Μαλαισία προσπαθείτε να συνειδητοποιήσετε λέγοντας “Γεια σου Σιγκαπούρη, φαίνεσαι ωραία”. Και απαντάμε, «Το ξέρω, αλλά γιατί δεν με έχεις επισκεφτεί εδώ και 40 χρόνια;», λέει η κωμικός στο βίντεο, και συνεχίζει: «Και η Μαλαισία απαντάει ”Ναι, προσπάθησα, αλλά ξέρετε, τα αεροπλάνα μου δεν μπορούν να πετάξουν». «Επειδή, η Malaysian Airlines εξαφανίστηκε. Δεν είναι αστείο ε; Κάποια αστεία δεν είναι πετυχημένα», προσθέτει.

Το σχόλιό της αναφέρεται στην πτήση MH370 της Malaysian Airlines που απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ στις 8 Μαρτίου του 2014. Στην πτήση, που είχε προορισμό το Πεκίνο, επέβαιναν 239 άτομα, αλλά το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί ακόμα, παρόλο που  συντρίμμια ξεβράζονται κατά καιρούς στην ακτή.

Αν και το αρχικό βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της Τσίας στο TikTok, έχει αφαιρεθεί, το κλιπ έχει ανέβει από άλλους χρήστες στην πλατφόρμα, κάνοντας τον γύρο του Διαδικτύου και προκαλώντας σχόλια περί αναισθησίας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Το άκομψο αστείο προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στη Μαλαισία, καθώς θεωρήθηκε ωμό και προσβλητικό. Μάλιστα η αστυνομία της χώρας να σχεδιάζει να ζητήσει τη βοήθεια της Ιντερπόλ για να την εντοπίσει, όπως έκανε γνωστό Γενικός Επιθεωρητής της Βασιλικής Αστυνομίας της Μαλαισίας Acryl Sani Abdullah Sani, μιλώντας σε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Το θέμα πήρε διάσταση, με τον πρεσβευτή της Σιγκαπούρης στη Μαλαισία να ζητάει συγγνώμη για τα σχόλια, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης έκανε λόγο για «φρικτές δηλώσεις».  Ακολούθησε ο Ύπατος Αρμοστής της Σιγκαπούρης στη Μαλαισία, ο οποίος ξεκαθάρισε έκτοτε σε δήλωση που ανέβηκε στο Facebook ότι η Τσία δεν είναι πλέον πολίτης Σιγκαπούρης.

«Είμαι τρομοκρατημένος από τα αδικαιολόγητα προσβλητικά σχόλια που έκανε η stand-up performer Τζόσελιν Τσία. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δεν συγχωρεί λόγια ή πράξεις που βλάπτουν άλλους και η Τσία, η οποία δεν είναι πλέον πολίτης Σιγκαπούρης, δεν αντικατοπτρίζει με κανέναν τρόπο τις απόψεις μας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όλους τους Μαλαισιανούς για τα προσβλητικά σχόλιά της», έγραψε ο Vanu Gopala Menon.

Παρά τις δηλώσεις, η οργή δεν «έσβησε» στη Μαλαισία. Περίπου 100 διαδηλωτές από το κόμμα United Malays National Organisation (UMNO)  διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κουάλα Λουμπούρ, ζητώντας να της απαγορεύσουν την είσοδο στη Μαλαισία.

Η ίδια στα αρχικά της σχόλια για τις αντιδράσεις υπερασπίστηκε το σόου της, λέγοντας ότι πρέπει η παράσταση πρέπει να προβάλεται ολόκληρη. Όπως είπε, είχε παρουσιάσει την παράσταση «περισσότερες από 100 φορές» στο παρελθόν και το συγκεκριμένο αστείο που προκάλεσε σάλο θα έπρεπε να ιδωθεί στο απαραίτητο πλαίσιο, διαφορετικά θα χαθεί. «Πιστεύω στο αστείο μου, αλλά με κάποια επιφύλαξη, επιμένω στο σύνολό του, όταν το βλέπω στη σκηνή».