Skip to main content

Γαλλία: 48χρονος κατηγορείται για τρεις γυναικοκτονίες

Φωτ. αρχείου

Η αστυνομία πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια «χτενίζοντας» τα δεδομένα στον υπολογιστή του

Για τη δολοφονία τριών γυναικών κατηγορείται ένας άνδρας στη Γαλλία, καθώς φέρεται να τις θεωρούσε υπεύθυνες για την καταστροφή της καριέρας του.

Ο Gabriel Fortin, 48 ετών, συνελήφθη το 2021 στη νότια πόλη Valence. Τις προηγούμενες ημέρες, δύο υπεύθυνες ανθρώπινου δυναμικού που βοήθησαν στην απόλυσή του χρόνια νωρίτερα είχαν πυροβοληθεί.

Το τρίτο θύμα εργαζόταν σε κέντρο εύρεσης εργασίας. Ο κ. Fortin, που ονομάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης «δολοφόνος του ανθρώπινου δυναμικού», κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να δολοφονήσει έναν άλλο διευθυντή. Άνεργος μηχανικός κατά τη σύλληψή του, αρνήθηκε έκτοτε να μιλήσει στους ερευνητές. Η πρώτη δολοφονία συνέβη στις 26 Ιανουαρίου 2021 στην περιοχή της Αλσατίας στην ανατολική Γαλλία. Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Estelle Luce πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο πάρκινγκ της εταιρείας της μετά τη δουλειά. Αργότερα το ίδιο βράδυ, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά, ένας άλλος διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού πυροβολήθηκε στο σπίτι του από έναν άνδρα που εμφανιζόταν ως διανομέας πίτσας. Το θύμα, ο Bertrand Meichel, επέζησε.

Δύο ημέρες μετά, 500 χιλιόμετρα νοτιότερα, ένας άνδρας που φορούσε μάσκα προσώπου και κρατούσε μια λευκή πλαστική σακούλα μπήκε στο τοπικό κέντρο εργασίας της Valence, έβγαλε ένα όπλο από μια πλαστική σακούλα και σκότωσε τη διευθύντρια παροχών, Patricia Pasquion.

Λίγα λεπτά αργότερα μια άλλη διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού, η Géraldine Caclin, πυροβολήθηκε σε μια εταιρεία περιβαλλοντικών υπηρεσιών κοντά στη Valence. Η πινακίδα του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησε ο ένοπλος όταν έφυγε από το κέντρο εργασίας οδήγησε την αστυνομία στον κ. Fortin. Τον συνέδεσαν αμέσως με τον μεταγενέστερο φόνο.

Το 2009 η κ. Caclin είχε οδηγήσει διαδικασία απόλυσης μετά από μια ανεπιτυχή δοκιμαστική περίοδο. Ο κ. Fortin είχε τότε εγγραφεί στο κέντρο εργασίας της Valence και τελικά έληξε το επίδομα ανεργίας του. Η κα Pasquion δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί του, αλλά η αστυνομία πιστεύει ότι κρατούσε κακία στο προσωπικό του κέντρου.

Οι ερευνητές τον συνέδεσαν γρήγορα με τους προηγούμενους πυροβολισμούς στην ανατολική Γαλλία.

Η Estelle Luce και ο Bertrand Meichel είχαν εμπλακεί στην απόλυσή του από άλλη εταιρεία το 2006, περισσότερα από 14 χρόνια νωρίτερα.

Η αστυνομία πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια «χτενίζοντας» τα δεδομένα στον υπολογιστή του. Ο Gabriel Fortin εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Valence την Τρίτη κατηγορούμενος για τρεις δολοφονίες και μια κατηγορία για απόπειρα δολοφονίας.

Εν όψει της δίκης, η αδελφή της κας Pasquion δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1: «Ήταν οπλισμένος και αντιμετώπιζε ανυπεράσπιστες γυναίκες… Δεν προσπάθησε ποτέ να μιλήσει ή να ακούσει. Απλά σκότωνε. Είναι καθαρή δειλία».

Πηγή: BBC