Skip to main content

Σαμποτάζ στους Nord Stream: Οι Γερμανοί κοιτούν την Πολωνία

Ο όλος συντονισμός και η χρηματοδότηση της ομάδας των σαμποτέρ φαίνεται να έγινε σε πολωνικό έδαφος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal

Οι γερμανικές αρχές εξετάζουν ενδείξεις που δείχνουν ότι η ομάδα των σαμποτέρ, που προκάλεσε τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream χρησιμοποίησε την Πολωνία, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ως βάση για τη δράση της.

Η έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων της Γερμανίας εξετάζει γιατί το γιοτ που πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση της επιχείρησης ταξίδεψε στα πολωνικά ύδατα. Άλλα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Πολωνία ήταν κόμβος για τον όλο συντονισμό και τη χρηματοδότηση της υποθαλάσσιας επίθεσης δολιοφθοράς τον περασμένο Σεπτέμβριο που διέκοψε τον ισχυρότερο δεσμό που έδενε το Βερολίνο με τη Μόσχα. Η Πολωνία, η οποία διεξάγει τη δική της έρευνα, αγωνίζεται επί μήνες να μάθει τι ερευνά η Γερμανία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

REUTERS

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, οι Γερμανοί ερευνητές έχουν πλήρη εικόνα για το ταξίδι διάρκειας δύο εβδομάδων της Ανδρομέδας —του λευκού γιοτ αναψυχής που είναι ύποπτο ότι εμπλέκεται σε μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς στη γηραιά ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διεπίστωσαν λοιπόν ότι παρέκκλινε από την πορεία του για να μπει στα πολωνικά ύδατα.

Τα ευρήματα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως συνδυάστηκαν με δεδομένα από τον εξοπλισμό πλοήγησης της Ανδρομέδας, καθώς και από δορυφορικά και κινητά τηλέφωνα και λογαριασμούς Gmail που χρησιμοποιούσαν οι ένοχοι—και δείγματα DNA που έμειναν στο πλοίο, τα οποία η Γερμανία προσπάθησε να αντιστοιχίσει με τουλάχιστον έναν Ουκρανό στρατιώτη.

Συνολικά, οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι το σκάφος ταξίδεψε γύρω από καθεμία από τις τοποθεσίες όπου έγιναν αργότερα οι εκρήξεις – απόδειξη που ενίσχυσε την πεποίθηση των ερευνητών ότι η Ανδρομέδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή των αγωγών πέρυσι. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση ήταν το HMX, γνωστό και ως octogen, μια άχρωμη ουσία κατάλληλη για την κατεδάφιση υποβρύχιας υποδομής.

Γερμανοί ερευνητές λένε ότι εξετάζουν επίσης γιατί το γιοτ νοικιάστηκε με τη βοήθεια ταξιδιωτικού γραφείου με έδρα τη Βαρσοβία, το οποίο φαίνεται να ανήκει σε ένα δίκτυο εταιρειών ουκρανικής ιδιοκτησίας με ύποπτες διασυνδέσεις με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών. Και ενώ τα πρόσφατα ευρήματα φαίνεται να ενίσχυσαν την άποψη των ερευνητών ότι οι Ουκρανοί οργάνωσαν την πλοκή, οι Γερμανοί εξετάζουν επίσης εάν η πολωνική επικράτεια μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.

Η έρευνά τους διαπίστωσε επίσης ότι ένα λευκό βαν -το οποίο έγινε αντιληπτό σε γερμανικό λιμάνι από κάμερες ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες- έφερε πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας και χρησιμοποιήθηκε για την τροφοδοσία του πληρώματος του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την έρευνα.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στη WSJ ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τις κινήσεις και το πλήρωμα του Andromeda και το ανακάλυψε από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης – μια ασυνήθιστη κατάσταση για δύο μέλη της ΕΕ, η οποία μοιράζεται νομικά μέσα για τη διεξαγωγή διασυνοριακών διερευνήσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για το σκάφος, οι πολωνικές αρχές ζήτησαν από τη Γερμανία να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. Στα μέσα Μαΐου -πέντε μήνες αφότου το Βερολίνο είχε αναγνωρίσει την Ανδρομέδα- οι δύο πλευρές είχαν μια συνάντηση εργασίας.

Οι ερευνητές βρήκαν αρχικά το γιοτ μετά από μια πληροφορία του Οκτωβρίου από μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών. Οι πληροφορίες προήλθαν από άτομο στην Ουκρανία, που  συγκεντρώνει πληροφορίες για λογαριασμό μικρής ευρωπαϊκής χώρας (η οποία δεν κατονομάζεται). Όπως επισημαίνει η WSJ, οι αξιωματούχοι αυτής της ευρωπαϊκής χώρας αμφισβήτησαν έκτοτε γιατί μεγαλύτερες δυνάμεις με εκτεταμένες δυνατότητες επιτήρησης και προσωπικό στην Ουκρανία δεν κατάλαβαν από μόνες τους το σχέδιο —ή δεν ειδοποίησαν άλλους εάν το έκαναν.

Η έρευνα θα μπορούσε να οξύνει τις εντάσεις εντός του ΝΑΤΟ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας. Η Πολωνία, όπως πολλοί από τους γείτονές της καθώς και οι ΗΠΑ, αντιτάχθηκαν σθεναρά στους αγωγούς Nord Stream, τους οποίους θεωρούσαν ως μεγάλο γεωπολιτικό όπλο του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήταν το μέσο με το οποίο εξασφάλιζε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Εκπρόσωπος του γερμανικού ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα, που ηγείται της έρευνας, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η έρευνα επεκτάθηκε στην Πολωνία ή εάν οι πολωνικές αρχές είχαν κληθεί να βοηθήσουν. Άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν την έρευνα δήλωσαν ότι δεν είχαν αποδείξεις ότι η Πολωνική κυβέρνηση εμπλέκεται στο σχέδιο.

Οι Πολωνοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η μεγάλη βαλτική ακτογραμμή της χώρας, τα 320 μίλια σύνορά της με την Ουκρανία και ο μεγάλος πληθυσμός Ουκρανών προσφέρουν προφανή πλεονεκτήματα για τα άτομα που πραγματοποιούν μια τέτοια επιχείρηση. Αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επίθεση στο Nord Stream.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας πολωνικός οργανισμός δεν εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία και δεν πρόκειται για κρατική υπόθεση», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας στη WSJ. «Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποια πολωνική εταιρεία ή οτιδήποτε άλλο εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση».