Skip to main content

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σταματάει την σχολική απεργία λόγω… αποφοίτησης: «Η μάχη τώρα ξεκινά»

Twitter

Μίνι διάλογος με Ζελένσκι στο Twitter

Σταματάει την σχολική απεργία η Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία ξεκίνησε το 2018 καθώς αποφοιτά από το σχολείο της στη Σουηδία, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία για την κατάρρευση του φράγματος της Καχόβκα στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς το μια ενέργεια «οικοκτονίας».

Η διαμαρτυρία της συνέχισε να εμπνέει το κίνημα Fridays for Future, το οποίο στην κορύφωσή του είδε εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να ζητήσουν περισσότερη δράση για το κλίμα.

Η Σουηδή ακτιβίστρια έγραψε στο Twitter ότι η Παρασκευή ήταν η ημέρα της αποφοίτησής της, «που σημαίνει ότι δεν θα μπορώ πλέον να κάνω σχολική απεργία για το κλίμα».

Αλλά το κίνημα δεν έχει τελειώσει, πρόσθεσε η ίδια. «Είμαστε ακόμα εδώ και δεν σκοπεύουμε να πάμε πουθενά. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ξεκινήσαμε, κι όμως έχουμε πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσουμε. Εξακολουθούμε να κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Όταν ξεκίνησα να απεργώ το 2018, δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα οδηγούσε σε κάτι», σχολίασε σήμερα η Τούνμπεργκ.

«Το 2019, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι» δεν πήγαν σχολείο «για το κλίμα» και «πλημμύρισαν τους δρόμους σε περισσότερες από 180 χώρες», όπως περιγράφει.

Πέρα από τις απεργίες της για το κλίμα, η νεαρή ακτιβίστρια επιτίθεται τακτικά σε πολιτικούς και κυβερνήσεις για την καταγγελλόμενη αδράνειά τους σε ζητήματα για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστροφή του φράγματος για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται, η Τούνμπεργκ δήλωσε: «Αυτή η οικοκτονία ως μια συνέχιση της απρόκλητης ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ακόμη ωμότητα που αφήνει άφωνο τον κόσμο. Τα μάτια μας βρίσκονται για μια ακόμη φορά πάνω στη Ρωσία που πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτά τα εγκλήματα», έγραψε χθες στο Twitter.

Στην Τούνμπεργκ μάλιστα απάντησε μέσω Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για τη θέση σας και γιατί υποστηρίζετε την αλήθεια ΓκρέταΤούνμπεργκ! (Η Ρωσία) πρέπει να λογοδοτήσει για το κακό που έκανε στον κόσμο, στη ζωή και στη φύση!».

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ