Skip to main content

Air Defender 2023: Στη Γερμανία η μεγαλύτερη άσκηση αεράμυνας του ΝΑΤΟ, σ’ ένα μήνυμα προς τον Πούτιν

REUTERS/Annegret Hilse

Συμμετέχουν 25 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Στη Γερμανία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου η μεγαλύτερη άσκηση αεράμυνας του ΝΑΤΟ, παρουσία και της Ελλάδας με τρία F-16. Θα συμμετέχουν 25 χώρες, 250 αεροσκάφη και περίπου 10.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Τσεχία και τη Φινλανδία, θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Άρθρου 5, δηλαδή συλλογικής άμυνας συμμαχικού εδάφους.

Η άσκηση, η οποία έπαιρνε συνεχώς αναβολές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις τομείς του γερμανικού εναέριου χώρου, με αεροδιαδρόμους προς την Εσθονία και τη Ρουμανία.

Όπως επεσήμανε πάντως ο Ίνγκο Γκέρχαρτς, πτέραρχος της Γερμανικής Αεροπορίας, ενδέχεται να επηρεαστούν και οι πολιτικές πτήσεις κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, και για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις.