Skip to main content

Γαλλία: Εισβολή διαδηλωτών στην έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων

REUTERS/Stephane Mahe

14η ημέρα κινητοποιήσεων των συνδικάτων κατά του νόμου Μακρόν για τις συντάξεις

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στο Σεν Ντενί, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο προάστιο Issy-les-Moulineaux. Η εισβολή δεν ήταν πάντως βίαιη, με τους διαμαρτυρόμενους να περιορίζονται σε μερικά καπνογόνα και τραγούδια διαμαρτυρίας.

Η 6η Ιουνίου υπόσχεται να είναι μια αποφασιστική ημέρα για τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Αυτή είναι η 14η ημέρα συγκρούσεων από την έναρξη του κινήματος. Περίπου 250 δράσεις έχουν προγραμματιστεί στη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να συγκεντρώσουν 400.000 έως 600.000 άτομα, εκ των οποίων 40.000 έως 70.000 στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις αρχές.

Για τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου Λοράν Μπερζέ: «το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του». Στην πλατεία μπροστά από την Εθνοσυνέλευση, ο γενικός γραμματέας της CFDT φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η 14η ημέρα κινητοποιήσεων θα είναι πράγματι η τελευταία.

Η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα συνταγματικά μέσα – περιλαμβανομένου του άρθρου που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς ψηφοφορία στην Βουλή – για να επιβάλει την μεταρρύθμιση, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 14 Απριλίου μετά την επικύρωσή της από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολέμιους της μεταρρύθμισης άφησε βαθιά σημάδια. Η νέα ημέρα κινητοποιήσεων πραγματοποιείται σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία εισάγοντας νέα θέματα στην ατζέντα.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Η δημοκρατία στη χώρα είναι ανύπαρκτη, λέει η δήμαρχος του Παρισιού