Skip to main content

Rafale: Tι απογείωσε τις παραγγελίες – Οι νέοι στόχοι της Dassault

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ/EUROKINISSI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation επιβεβαίωσε ότι «αν χρειαστεί να παραδίδουμε 4 αεροσκάφη τον μήνα, θα μπορούσαμε να το κάνουμε».

Δεν προλαβαίνει τις παραγγελίες για μαχητικά αεροσκάφη Rafale η γαλλική Dassault Aviation και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας  Ερίκ Τραπιέ θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό παράδοσης και  να τον ανεβάσει στα τέσσερα αεροσκάφη το μήνα, ενώ αναμένει παραγγελία για άλλα 42 Rafales μέχρι το τέλος του έτους.

Με την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού που έφτασε τα 413 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 295 δισεκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά), το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας αναγκάστηκε να αναπτύξει ορισμένα προγράμματα, ιδίως το Rafale που κατασκευάζει η Dassault. Έτσι, ο στόχος της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας ως το 2030 είναι να έχουν κατασκευαστεί 185 αεροσκάφη. Μέχρι το 2030, 58 νέα Rafale θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία.

Η Dassault θα πρέπει να παραδώσει επίσης 12 αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα και ισάριθμα στην Κροατία.

Rafale: Πώς ένα μαχητικό 20 ετών άρχισε ξαφνικά να πουλάει περισσότερο από κάθε ανταγωνιστή του

Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation επιβεβαίωσε ότι «αν χρειαστεί να παραδίδουμε 4 αεροσκάφη τον μήνα, θα μπορούσαμε να το κάνουμε».

Ο Τραπιέ είπε ότι «στο εργοστάσιό μας στη Λιλ, το οποίο ασχολείται με πρωτογενή ανταλλακτικά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε λίγο τις μηχανές, να βάλουμε λίγο περισσότερο προσωπικό, να συνεργαστούμε με λίγους ακόμη υπεργολάβους και έτσι να αυξήσουμε τους ρυθμούς παραγωγής αρκετά εύκολα. Το πιο περίπλοκο είναι η τελική συναρμολόγηση, γιατί απαιτεί επιφάνειες που πρέπει να προγραμματιστούν εκ των προτέρων. Τίποτα όμως δεν είναι αδύνατο. Έχουμε χώρο στο Μερινιάκ και ξέρουμε πώς να αυξήσουμε τους ρυθμούς παραγωγής και εκεί», εξήγησε Ερίκ Τραπιέ.

Πολεμική οικονομία

Ερωτηθείς για την έννοια της πολεμικής οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault θεώρησε ότι δεν ισχύει για την εταιρεία του. «Το λέω πολύ ειλικρινά, αν πρέπει να επιταχύνω, ξέρω πώς να επιταχύνω». Ως απόδειξη, η Dassault Aviation έχει πλέον κινηθεί σε ποσοστό παράδοσης τριών Rafales το μήνα. «Αυξήσαμε τη χωρητικότητα των γραμμών παραγωγής Rafale, μεταβαίνοντας από λιγότερο από ένα αεροσκάφος σε τρία αεροσκάφη το μήνα», υπενθύμισε.

Αυτή τη στιγμή, η Dassault Aviation βρίσκεται στη διαδικασία παράδοσης στη Γαλλία των αεροσκαφών  4T2 (28 Rafales), η οποία ήταν «μπλοκαρισμένη εδώ και πολύ καιρό», υπενθύμισε ο Τραπιέ. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αυτή η καθυστέρηση δεν είναι συνέπεια δική μας, αλλά αποτέλεσμα αποκλειστικά της δημοσιονομικής απόφασης. Αυτή η καθυστέρηση στην παράδοση, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και έγινε αποδεκτή από το Κοινοβούλιο», υπενθύμισε ο Διευθύνων της Dassault Aviation, τονίζοντας ότι πρέπει επίσης να παραδώσει 12 Rafale για να αντικαταστήσει αυτά που είχαν παραληφθεί για λογαριασμό της Ελλάδας.

Η Dassault Aviation θα πρέπει επίσης να παραδώσει Rafales στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2027 (μέχρι το 2030), στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ινδονησία.

Κανένα κέρδος από την Ουκρανία

Επωφελούνται οι Γάλλοι κατασκευαστές όπλων από τον πόλεμο στην Ουκρανία; «Σε ό,τι με αφορά, η Dassault δεν αποκομίζει κανένα κέρδος από αυτό», υπογράμμισε ο Τραπιέ. «Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν. Όλες οι ανακοινώσεις, όλες οι συμβάσεις που σχετίζονται με μαχητικά αεροσκάφη μαρτυρούν αυτό: η Σλοβακία εξέφρασε πολύ πρόσφατα την επιθυμία να αγοράσει F-35, όπως και η Ελβετία και η Φινλανδία. Δεν νομίζω ότι η Πολωνία ζήτησε να αγοράσει ευρωπαϊκά αεροπλάνα,ενώ αναφέρονται ακόμη και κορεατικά αεροπλάνα».

Ο Ερίκ Τραπιέ υπενθύμισε μάλιστα ότι οι μεγάλες συμβάσεις που υπογράφηκαν στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), στην Ευρώπη (Ελλάδα, Κροατία) και στην Ασία (Ινδία, Ινδονησία) είχαν υπογραφεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Περιμένουμε επίσης ανακοινώσεις από τους Ινδούς φίλους μας. Με την Ινδία πρέπει να είσαι υπομονετικός», εξήγησε. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι που θα παραστεί στην εθνική γιορτή της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου, αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Νέο Δελχί θα αγοράσει 26 Rafale Marine από τη Γαλλία όπως έκανε τον Απρίλιο του 2015 κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι με την απόκτηση 36 ετοιμοπαράδοτων Rafales.

Μαχητικά drones

Η Dassault Aviation εργάζεται επίσης για την κατασκευή μαχητικών drones με την κωδική ονομασία Neuron, το οποίο και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το Rafale. «Η ιδέα μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον τομέα των μαχητικών drones. Είμαστε ακόμη σε φάσεις μελέτης», εξήγησε ο Έρικ Τραπιέ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Γερουσίας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SCAF (Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία), σχεδιάζεται η ανάπτυξη συνοδευτικών drones (remote carrier), των οποίων η διαχείριση έχει ανατεθεί στην Airbus.

Το πρόγραμμα Neuron, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Ελλάδα και Ελβετία), ξεκίνησε το 2003 αλλά η κύρια σύμβαση δόθηκε στη Dassault Aviation ως διαχειρίστρια του έργου, το 2006.

Rafale Vs F-35: Ένα crash test των δύο δημοφιλέστερων μαχητικών