Skip to main content

Πανικός στη Σεούλ: «Εκκενώστε τώρα την πόλη…. Α, συγγνώμη, λάθος»

Επί 20 λεπτά οι πολίτες έτρεχαν να βρουν καταφύγιο.

Οι πολίτες της Σεούλ ξύπνησαν σήμερα από τον ήχο σειρήνων για αεροπορική επιδρομή και μηνύματα, που τους προειδοποιούσαν να εκκενώσουν την πόλη άμεσα. Επικράτησε απόλυτος πανικός για περίπου 20 λεπτά. Τόσο κράτησε ο συναγερμός, αφού στη συνέχεια έλαβαν ένα μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι όλο αυτό ήταν ένα… λάθος.

Το προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά των κατοίκων της Σεούλ χτύπησε στις 6:41 πμ (τοπική ώρα) και τους καλούσε να βρουν καταφύγιο μέσα σε 10 λεπτά, μετά την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, που οι νοτιοκορεάτικες αρχές πίστεψαν αρχικά ότι πρόκειται για πύραυλο. Σειρήνες ήχησαν άμεσα ανά την πόλη και από τα μεγάφωνα ακούγονταν οδηγίες προς τους πολίτες για το πού μπορούν να βρουν καταφύγιο. Όσοι ήταν ήδη στον δρόμο έτρεξαν σε υπόγειους σταθμούς του μετρό και σε γκαράζ αυτοκίνητων. Πολλοί προσπαθούσαν να τηλεφωνήσουν ή να στείλουν μήνυμα στο αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αλλά περίπου 20 λεπτά μετά τον αρχικό συναγερμό, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας έστειλε δεύτερο μήνυμα, στο οποίο εξηγούσε ότι αρχική προειδοποίηση εστάλη κατά λάθος. Οι τοπικές αρχές της Σεούλ ήταν σε απόλυτη σύγχυση, με αποτέλεσμα οι ίδιες να άρουν τον συναγερμό στις 07:25.

«Πολύς πανικός για το τίποτα» σχολιάζει στο Bloomberg  o 46χρονος Λι Γούσουν, ο οποίος είχε μόλις ανοίξει τον φούρνο στην επιχειρηματική συνοικία του Eulijiro, όταν σήμανε ο πρώτος συναγερμός. «Σκέφτηκα αμέσως τη γυναίκα μου και την κόρη μου, που είχαν μείνει στο σπίτι. Αλλά δεν ξέραμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε» αναφέρει. Όταν ήρθε το μήνυμα για το λάθος ήταν η άμεση η ανακούφιση. «Αρχίσαμε να γελάμε με τους πελάτες του φούρνου, για αυτό που είχε συμβεί».

Για άλλους το σοκ ήταν μεγαλύτερη. Η 34χρονη Τσανγκ Γιουγούνγκ, web designer για μεγάλη κορεατική εταιρεία, ξύπνησε από το μήνυμα στο κινητό της. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω, αν δεν κάνω κάτι άμεσα. Δεν ήξερα καθόλου εάν ήταν μία πυρηνική δοκιμή, σεισμός, πόλεμος ή τυφώνας. Και αυτό ενέτεινε τον φόβο μου» εξηγεί.

Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση και είπε ότι το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν κατά τη γνώμη του «υπερβολική αντίδραση» των αρχών και «όχι λάθος ακριβώς». Οι αρχές διερευνούν το ζήτημα, για να δουν τι πήγε στραβά και προκλήθηκε αχρείαστος πανικός. Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο δεν είχε ανοίξει εκείνη την ώρα. Αν άνοιγε υπό τους ήχους συναγερμού, ο Kospi θα είχε κάνει βουτιά.