Skip to main content

Β. Κορέα: Ο κατασκοπευτικός δορυφόρος «έπεσε στη θάλασσα»

The Defense Ministry/Handout via REUTERS

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.

Μία τεχνική βλάβη οδήγησε σε αποτυχία το εγχείρημα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά «έπεσε στη θάλασσα», λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας του πυραύλου «δύο σταδίων» που τον μετέφερε, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Ο νέος πύραυλος μεταφοράς δορυφόρων Cheollima-1 κατέπεσε στη Δυτική Θάλασσα», ανέφερε το KCNA, χρησιμοποιώντας την κορεατική ονομασία της Κίτρινης Θάλασσας, εξηγώντας πως ο πύραυλος έχασε την ορμή του εξαιτίας βλάβης «στον κινητήρα δύο σταδίων» που φέρει.

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο έως τις 11 Ιουνίου για να παρακολουθεί τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ. Τώρα σκοπεύει να επιχειρήσει μια δεύτερη εκτόξευση το συντομότερο δυνατό.

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Σεούλ, όπου εστάλη προειδοποίηση για εκκένωση περιοχών από τους πολίτες κατά λάθος, ενώ πυροδότησε επίσης συναγερμό στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, που αποσύρθηκε έπειτα από λίγη ώρα.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών στην Κορεατική Χερσόνησο υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια και αυτός ο λάθος συναγερμός θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα συναγερμού, σημειώνει το BBC προσθέτοντας πως η Βόρεια Κορέα αποτελεί απειλή για τη Νότια Κορέα, και εάν υπάρξει συναγερμός στο μέλλον, ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη ή θα απορριφθεί ως άλλο ένα λάθος.

Η Νότια Κορέα ανακτά τα συντρίμμια

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης των συντριμμιών του βορειοκορεατικού κατασκοπευτικού δορυφόρου.

«Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (…) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ» και βρίσκονται στη διαδικασία «ανάκτησής του», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ.

Πώς σχολιάζει η Ιαπωνία

Η εκτόξευση «βαλλιστικού πυραύλου» στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Τόκιο την «καταδικάζει σθεναρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως αποπειράθηκε να θέσει σε τροχιά «στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης» σήμερα, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε και ο δορυφόρος κατέπεσε στη θάλασσα, αφού προκάλεσε συναγερμό στην Ιαπωνία και την κατά λάθος αποστολή μηνύματος σε κατοίκους της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ, πως μπορεί να χρειαζόταν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

«Καταδικάζουν σθεναρά» οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή, τόνισε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η κίνηση «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής», σημείωσε ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, στο κείμενο.

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», συνέχισε.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Χοτζ στην ανακοίνωση της προεδρίας, καλώντας «όλες» τις χώρες να «καταδικάσουν» την εκτόξευση.

Οι ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», καταλήγει το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Γκουτέρες: Η εκτόξευση «αντίκειται» προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει» την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου» στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θύμισε ακόμη πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων «αντίκειται» προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που της απαγορεύουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.