Skip to main content

Πούτιν: Γιατί υποβάθμισε την επίθεση με drones στη Μόσχα

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ο Ρώσος πρόεδρος προσπαθεί «πιθανώς να περάσει το μήνυμα ότι η Ρωσία ανταποκρίνεται ήδη ενεργά», αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίθεση με drones που δέχθηκε χθες η Μόσχα προκειμένου να «αποφύγει να αποκαλύψει τις περιορισμένες επιλογές που έχει για αντίποινα κατά της Ουκρανίας», υποστηρίζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του έκθεση για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρκετά drones καταρρίφθηκαν πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα στις 30 Μαΐου στην πρώτη επίθεση στην πόλη από την έναρξη του πολέμου πριν από δεκαπέντε μήνες. Η επίθεση με drone προκάλεσε περιορισμένες ζημιές στους εξωτερικούς χώρους και τα παράθυρα των κτιρίων.

Σύμφωνα με το αμερικανικο think tank, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας και να κάνει τη Ρωσία να «καθρεφτίζει» τις ενέργειές της. «Υπαινίχθηκε» επίσης ότι η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφοα στη Μόσχα ήταν η απάντηση του Κιέβου στις ρωσικές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πλήξει το αρχηγείο των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών «πριν από δύο με τρεις ημέρες».

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε καμία αναφορά σε επίθεση στο αρχηγείο πληροφοριών της Ουκρανίας, σημειώνει το ISW.

«Η έμφαση που δίνει ο Πούτιν σε προηγούμενες και συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις είναι πιθανώς μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η Ρωσία ανταποκρίνεται ήδη ενεργά και δεν χρειάζεται να απαντήσει σε περαιτέρω ουκρανικές προκλήσεις», αναφέρουν οι αναλυτές του ISW.

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν διέταξε συνεχείς και μαζικές πυραυλικές επιδρομές και επιθέσεις με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε προφανή «αντίποινα» για τις ουκρανικές ενέργειες, «πιθανότατα λόγω της αδυναμίας των ρωσικών δυνάμεων να επιτύχουν οποιεσδήποτε αποφασιστικές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης», συμπληρώνουν.