Skip to main content

Κόσοβο: Επιπλέον δυνάμεις αναπτύσσει το ΝΑΤΟ

REUTERS/Ognen Teofilovski

Τη Δευτέρα, 30 ένστολοι του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

Την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στο Κόσοβο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, καθώς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στην περιοχή.

Τη Δευτέρα, 30 ένστολοι του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

Σέρβοι διαδηλωτές στο Ζβέτσαν έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η νατοϊκή δύναμη, γνωστή ως KFOR, ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι, ενώ η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, το Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ’ αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους». «Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίζεται από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Κόσοβο: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης, ανυποχώρητοι οι Σέρβοι