Skip to main content

Μετεκλογική «φιέστα» στην Αγιά Σοφιά ετοίμασε ο Ερντογάν – Πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί

Twitter

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά το μεσημέρι, όπου θα απευθύνει πανηγυρική ομιλία μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πρωινή προσευχή της Δευτέρα στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα της άλωσης της Πόλης και μία μέρα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία με την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η μεγάλη παρουσία του κόσμου στην Αγιά Σοφιά θεωρείται ενδεικτική της συμμετοχής που θα έχει η φιέστα που ετοιμάζουν εκεί ο Τούρκος πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) για να γιορτάσουν την μεγάλη νίκη του στις εκλογές. Άλλωστε ήδη από χθες οι οπαδοί του Τούρκου προέδρου πανηγύριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών μέσα στην Αγία Σοφιά.


Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά το μεσημέρι, όπου θα απευθύνει πανηγυρική ομιλία μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Αρχικά αναμενόταν ότι θα έφτανε στην Αγιά Σοφιά για την πρωινή προσευχή της Παρασκευής. Ωστόσο εμφανίστηκε μόνο ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του: «Το πρωϊνό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Η ομιλία του αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθώς γίνεται ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. «Η 29η Μαΐου είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας μας με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», είχε δηλώσει δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αφήγημα του νέου Πορθητή, για να καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν, αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια προσέγγιση κάνοντας μεγαλοπρεπή εμφάνιση.