Skip to main content

Από «σεφ»… «χασάπης του Πούτιν»- Προειδοποίηση Πριγκόζιν για επανάσταση στην Ρωσία

REUTERS/Anton Vaganov

Η Ρωσία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια επανάσταση αν η ελίτ δεν ασχοληθεί σοβαρά με τον πόλεμο, εκτιμάει ο ιδρυτής της Wagner.

H Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια επανάσταση αντίστοιχη με αυτές του 1917, προειδοποίησε ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήττα στην Ουκρανία, εκτός εάν η ελίτ ασχοληθεί σοβαρά με τον πόλεμο.

Εξηγώντας το σκεπτικό του σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram, ο επικεφαλής της Wagner υποστήριξε ότι η ελίτ της Ρωσίας προστατεύει τα δικά της παιδιά από τον πόλεμο, ενώ τα παιδιά των απλών Ρώσων χάνονται στο μέτωπο. Επομένως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, και άρα οι απώλειες, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη Ρωσία.

Αν οι απλοί Ρώσοι συνεχίσουν να παίρνουν πίσω τα παιδιά τους σε τσίγκινα φέρετρα την ώρα που τα παιδιά της ελίτ λιάζονται στο εξωτερικό, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει αναταραχή όπως με τις επαναστάσεις του 1917 που οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο, τόνισε.

Αναφερόμενος στις εξελίηεις στο πεδίο, σε αυτή τη φάση, η Ουκρανία προετοιμάζει αντεπίθεση που έχει στόχο να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στα σύνορα που υπήρχαν πριν από το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, σημείωσε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την πόλη Μπαχμούτ– της οποίας η Wagner ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο, αν και το Κίεβο το αρνείται- και να επιτεθεί έπειτα στην Κριμαία.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το σενάριο δεν θα είναι καλό για τη Ρωσία άρα χρειάζεται να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο πόλεμο», υπογράμμισε. «Βρισκόμαστε σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσαμε γαμ… να χάσουμε τη Ρωσία – αυτό είναι το βασικό πρόβλημα (…) Χρειάζεται να επιβάλλουμε στρατιωτικό νόμο», συνέχισε.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε επίσης ότι στην πολιτική του άποψη δεσπόζει η αγάπη για την πατρίδα και το να υπηρετεί τον Πούτιν, ενώ όσον αφορά το προσωνύμιό του «ο σεφ του Πούτιν» το χαρακτήρισε χαζό διότι δεν μπορεί να μαγειρέψει. Αλλά, όπως συμπλήρωσε, το παρατσούκλι «ο χασάπης του Πούτιν» θα μπορούσε να είναι πολύ πιο εύστοχο.