Skip to main content

Μπάιντεν: Υπέρ της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα F-16

REUTERS/Lukasz Glowala

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Τζό Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της G7 στη Χιροσίμα ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο συνασπισμός των χωρών που συμμετέχουν στην προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παράσχει τα αεροσκάφη, πόσα θα στείλει και ποιος θα τα μεταφέρει καθώς η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται τους επόμενους μήνες.

Η Νορβηγία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες διαθέτουν πλεονάζοντα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να σταλούν, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης για να τα φέρουν σε πτητική κατάσταση.

Η κίνηση για την έναρξη της εκπαίδευσης θα «ενισχύσει και θα βελτιώσει περαιτέρω τις δυνατότητες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα F-16 πιθανότατα δεν θα φτάσουν στην Ουκρανία εγκαίρως για την αναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση. Οι ΗΠΑ, οι εταίροι και οι σύμμαχοι έχουν ήδη παράσχει στην Ουκρανία «τη συντριπτική πλειονότητα» όσων χρειάζεται για να διεξάγει την αντεπίθεσή της αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας «αντανακλούν τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακόμα, η κίνηση αυτή στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας είναι πλήρως ενωμένοι στη διασφάλιση ότι η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ασφαλής με την ικανότητα να αμύνεται και να αποτρέπει μελλοντικές επιθέσεις».

naftemporiki.gr