Skip to main content

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά»: Τα μέτρα που εξετάζει η G7 για να «κυνηγήσει» τη Μόσχα

REUTERS/Yves Herman

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών».

Νέες κυρώσεις σε βάρος του τομέα των ορυχείων και των μεταλλείων της Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου, διαμαντιών, χαλκού και νικελίου, με σκοπό να περισταλεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.

«Όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις που ανακοινώνονται σήμερα, η G7 παραμένει ενωμένη έναντι της απειλής της Ρωσίας και ανυποχώρητη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των κρατών της G7 που ξεκινά σήμερα στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν σε συνεργασία για την παρακολούθηση των ρωσικών διαμαντιών που βγαίνουν εκτός συνόρων, αλλά δεν θα προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση του επικερδούς εμπορίου πολύτιμων λίθων, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που έχει έρθει στα χέρια του Bloomberg, οι ηγέτες θα ανακοινώσουν ότι θα συνεργαστούν για να «περιορίσουν το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται στη Ρωσία» και θνα συντονίσουν μελλοντικά μέτρα, μεταξύ άλλων μέσω τεχνολογιών εντοπισμού».

Βέβαια η απόφαση για τον εντοπισμό των ρωσικών διαμαντιών θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για απαγόρευση της εισαγωγής τους στο μέλλον, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά», είπε ειρωνικά ο κ. Μισέλ στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας πως η ΕΕ θα λάβει προσεχώς μέτρα, μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, η πώληση των οποίων τής αποφέρει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες προσπάθειες την Ευρώπη να επιβληθούν κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια συνάντησαν αντιδράσεις από χώρες εισαγωγείς όπως το Βέλγιο, που υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο απλώς θα μετατοπίσει το εμπόριο διαμαντιών αλλού.

Οι ηγέτες της G7 θα έχουν συνομιλίες για περαιτέρω δράση κατά τη διάρκεια συναντήσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Χιροσίμα, όπου αναμένεται να φτάσει επίσης την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.