Skip to main content

Ερντογάν: Για δύο μήνες παρατάθηκε η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ενισχύεται ο παγκόσμιος εφοδιασμός τροφίμων

Μια συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από βασικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα παραταθεί κατά δύο μήνες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συμφωνία -με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- διατηρεί ανοιχτή μια σημαντική εμπορική οδό εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενισχύοντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα. Η Μόσχα είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις μεταφορές των δικών της καλλιεργειών και λιπασμάτων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο διαπραγματεύονταν 2,8% χαμηλότερα στο Λονδίνο, αφού περιόρισαν τις απώλειες. Το καλαμπόκι, το κορυφαίο εμπόρευμα που αποστέλλεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, υποχώρησε κατά 3,6%. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει νωρίτερα, με βάση τις αρχικές αναφορές ότι η συμφωνία ήταν κοντά.

Ενώ η παράταση διατηρεί τη συμφωνία ζωντανή προς το παρόν, η δυσλειτουργία μεταξύ των μερών έχει αμβλύνει την αποτελεσματικότητά της. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι η Μόσχα επιβραδύνει σκόπιμα τον ρυθμό των εξαγωγών και ο διάδρομος είναι πλέον σχεδόν άδειος, χωρίς να έχει εκκαθαριστεί κανένα εισερχόμενο πλοίο από τις αρχές Μαΐου.

Το σύμφωνο προοριζόταν αρχικά για περίοδο 120 ημερών, αλλά η Μόσχα είχε προηγουμένως συμφωνήσει μόνο σε μια παράταση 60 ημερών τον Μάρτιο. Μια μικρότερη περίοδος παράτασης δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τους εμπόρους και τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι φοβούνται μήπως τα πλοία τους κολλήσουν, εάν η συμφωνία λήξει και η πορεία του πλοίου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η παράταση έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στις επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου. Ως ένας από τους αρχικούς διαμεσολαβητές που βοήθησαν στη μεσολάβηση για τη συμφωνία πέρυσι, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις για να παρουσιαστεί ως παγκόσμιος ηγέτης και να ενισχύσει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα.

naftemporiki.gr