Skip to main content

Πόλεμος: Οι Ουκρανοί σημειώνουν πρόοδο στο Μπαχμούτ- Έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση;

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Οι αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στην περιοχή, καλλιέργησαν την εντύπωση ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Μόσχας και του Κιέβου για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, απασχολούν συχνά τα μέσα ενημέρωσης, τους αναλυτές και τους ειδικούς στις πολεμικές συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πρώτα από όλα γιατί έχουν διαρκέσει πολύ.

Επίσης, οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά το μεγάλο τίμημα που πληρώνουν και οι δύο πλευρές. Θεωρείται η πιο αιματηρή μάχη μέχρι τώρα στον πόλεμο, στην οποία «παίζεται» το κεφάλι του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. Μάλιστα, ακριβώς επειδή ο ρόλος του έχει συνδεθεί με το Μπαχμούτ, οι ειδήσεις σχετικά με την πόλη σχετίζονται αρκετά συχνά και με τα δημόσια παράπονα του Πριγκόζιν για τις ελλείψεις σε προμήθειες.

Ένας άλλος λόγος που εντυπωσιάζουν οι μάχες στο Μπαχμούτ είναι η μικρή στρατηγική σημασία που έχει η πόλη, αλλά η μεγάλη πολιτική αξία που έχει αποκτήσει λόγω των πολλών επισκέψεων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η υψηλή συμβολική αξία που της έχει προσδώσει η Ρωσία.

Παράλληλα, η πόλη θεωρείται ότι χρησιμεύει ως προετοιμασία για την εαρινή επίθεση της Ουκρανίας, λειτουργώντας ως μια «παγίδα» που έχει ως στόχο την εξάντληση των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων του Κιέβου.

Το τελευταίο διάστημα όμως, και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Μπαχμούτ, υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο στην περιοχή, γεγονός που καλλιέργησε την εντύπωση ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό άλλωστε έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο Πριγκόζιν.

Είναι όμως έτσι; Ο απόστρατος στρατηγός και αναλυτής Μικ Ράιαν συνοψίζει τις πιθανές εξηγήσεις για το τι σημαίνουν οι ουκρανικές επιθέσεις γύρω από το Μπαχμούτ:

1. Θα μπορούσε να είναι απλώς μια τοπική αντεπίθεση.

Οι Ουκρανοί έχουν επιδείξει την ικανότητα να μαθαίνουν και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι οι Ρώσοι σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρει, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως οι επιθέσεις δεν συνοδεύτηκαν από άλλες μεγάλες επιθέσεις σε άλλους τομείς της πόλης ή σε άλλες περιοχές κοντά στο Μπαχμούτ ενισχύει αυτό το σενάριο.

2. Η επίθεση των Ρώσων έχει κορυφωθεί.

Το στρατιωτικό δόγμα ορίζει την κορύφωση ως «το σημείο στο οποίο η συνέχιση της επίθεσης δεν είναι πλέον δυνατή και το στράτευμα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αμυντική στάση ή να επιχειρήσει μια επιχειρησιακή παύση».

Επομένως, συνιστούν οι ρωσικές απώλειες βόρεια του Μπαχμούτ πρώιμα σημάδια ότι οι ρωσικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή έχουν κορυφωθεί και δεν είναι σε θέση να συντηρήσουν επιθετικές επιχειρήσεις; Πιθανώς, απαντάει ο Ράιαν, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονταν υπό την πίεση από την ουκρανική επίθεση, συνέχισαν να σημειώνουν μικρά κέρδη στις μάχες μέσω των κεντρικών και δυτικών τμημάτων του Μπαχμούτ. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε αυτές τις περιοχές.

«Κατά συνέπεια, ενώ οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις είναι κοντά στην κορύφωσή τους στο Μπαχμούτ, διατηρούν κάποια τακτική ορμή. Ωστόσο, η συνολική ρωσική επίθεση στα ανατολικά – μια εκστρατεία σε επιχειρησιακό επίπεδο – πιθανότατα κορυφώθηκε», λέει χαρακτηριστικά.

3. Η ουκρανική αντεπίθεση έχει όντως ξεκινήσει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αναμένονται ουκρανικές επιθέσεις, πιθανώς σε πολλές τοποθεσίες. Πάντως, σύμφωνα με τον αναλυτή, μόνο εκ των υστέρων θα καταλάβουμε όταν θα ξεκινήσει η επίσημη «προκαταρκτική φάση» της ουκρανικής αντεπίθεσης. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός, η προετοιμασία και η διαμόρφωση ξεκίνησε το 2022», τονίζει, εξηγώντας πως για κάθε αναφορά επιθετικής κίνησης από πλευράς των Ουκρανών τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προηγηθεί στρατηγική προετοιμασία αυτών των κινήσεων για έξι μήνες.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι τα κέρδη στο Μπαχμούτ δεν δείχνουν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν ξεκινήσει. Όμως, η άμυνα του Μπαχμούτ θα μπορούσε να είναι ένα βασικό στοιχείο της προετοιμασίας της Ουκρανίας για την επίθεσή της, λόγω του πώς έχει προσελκύσει την προσοχή των Ρώσων και τη συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως στην πραγματικότητα έχουμε μόνο μερική άποψη των γεγονότων στον πόλεμο.

«Οι ουκρανικές επιθέσεις είναι πολύ πιθανό να είναι δραστηριότητα τοπικής αντεπίθεσης, η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της τελικής προετοιμασίας υψηλότερου επιπέδου για τις μελλοντικές ουκρανικές επιθέσεις», καταλήγει, συμπληρώνοντας: «Οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ δείχνουν ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια μεγαλύτερη μάχη».

naftemporiki.gr