Skip to main content

Πορτογαλία: Προς απαγόρευση του καπνίσματος κοντά σε δημόσια κτήρια

Ο υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας δήλωσε ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στο να μπει «φρένο» στη χρήση καπνού και όχι στην τιμωρία των καπνιστών ή των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει περιορισμό των σημείων όπου πωλούνται προϊόντα καπνού και απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και γήπεδα, προωθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γενιά «χωρίς τσιγάρο» έως το 2040.

Ο υπουργός Υγείας, Μανουέλ Πιζάρο, δήλωσε ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στο να μπει «φρένο» στη χρήση καπνού και όχι στην τιμωρία των καπνιστών ή των ιδιοκτητών επιχειρήσεων. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κάνει σταθερά βήματα προς την προστασία της υγείας από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου», δήλωσε την Πέμπτη.

Εφόσον οι προτάσεις εγκριθούν από το κοινοβούλιο, το κάπνισμα έξω από μπαρ, εστιατόρια και καφέ –και δίπλα σε δημόσια κτήρια όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια και αθλητικούς χώρους– θα απαγορευτεί από τις 23 Οκτωβρίου.

«Προτείνουμε να επεκταθεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους εντός της περιμέτρου περιοχών δημόσιας πρόσβασης ή συλλογικής χρήσης – κυρίως σε χώρους όπου βρίσκονται τα πιο ευάλωτα άτομα», είπε ο κ. Πιζάρο.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και πρατήρια υγρών καυσίμων από το 2025, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά θα είναι διαθέσιμα μόνο σε αδειοδοτημένα καπνοπωλεία, σε καταστήματα αεροδρομίων ή σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης που θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Πάντως, η ένωση εστιατορίων Provar εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα στερήσουν από τις μικρές επιχειρήσεις μια πηγή εσόδων, ενώ η εθνική ένωση βενζινοπωλών χαρακτήρισε το σχέδιο άδικο και δυσανάλογο.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Λισαβόνα: 650.000 αποτσίγαρα στοιβαγμένα σε πλατεία της Λισαβόνας