Skip to main content

Βρετανία: Της πέρασαν χειροπέδες και την κράτησαν για 13 ώρες… κατά λάθος

BBC

Η 36χρονη έχασε την τελετή στέψης, καθώς η αστυνομία την πέρασε για διαδηλώτρια

Είναι θαυμάστρια της βασιλικής οικογένειας και ήθελε να ζήσει από κοντά την εμπειρία της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. Αλλά η αστυνομία την πέρασε για διαδηλώτρια, με αποτέλεσμα να της περάσει χειροπέδες και να την οδηγήσει στο κρατητήριο. Ο λόγος για την Άλις Τσέιμπερς που μίλησε για την περιπέτειά της στο BBC.

Η 36χρονη αρχιτέκτονας έτυχε να στέκεται κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο έξω από το οποίο διαδήλωναν μέλη της Just Stop Oil. Όπως είπε στο BBC Newsnight οι αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες, της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και την ανέκριναν στο τμήμα. Παρέμεινε υπό κράτηση για 13 ώρες – αρκετές για να χαλάσει η μέρα της. Η αστυνομία αναφέρει ότι εξετάζει το περιστατικό και προσπαθεί να εξακριβώσει τις πλήρεις λεπτομέρειες του τι συνέβη.

Η 36χρονη είπε ότι πέρασε ώρες με χειροπέδες στο πίσω μέρος ενός αστυνομικού βαν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να εξηγήσει την κατάσταση στους αστυνομικούς. «Απλώς καθόμουν εκεί και περίμενα να ξεκινήσει η στέψη. Στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι η αστυνομία είχε εισβάλει και έβαζε χειροπέδες σε δεκάδες ανθρώπους. Προσπάθησα να πω οτιδήποτε. Να εξηγήσω ότι δεν ήμουν μέρος αυτής της ομάδας [των διαδηλωτών], αλλά τίποτα από αυτά που έλεγα δεν έκαναν τη διαφορά» ανέφερε. «Τους έδωσα τα στοιχεία επικοινωνίας μου. Τους έδειξα την ταυτότητά μου και δεν φαινόταν να μπορώ να πω τίποτα που να έκανε πραγματικά τη διαφορά».

Περιγράφοντας το πώς οι αστυνομικοί την ανέκριναν τελικά μετά από μισή μέρα κράτησης, η Τσέιμπερς είπε: «Με ρώτησαν, “τι έκανες στο Mall;” Εξήγησα τα πάντα και κοιτάζονταν σοκαρισμένοι».

«Ήταν τόσο σοκαριστικό και πολύ συναισθηματικό. Δεν είναι κάτι που περιμένεις ποτέ, να βρεθείς σε ένα κελί φυλακής για ένα χρονικό διάστημα» πρόσθεσε. «Πραγματικά θα νόμιζες ότι αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί.

Η 36χρονη, η οποία κατάγεται από την Αυστραλία αλλά ζει στο Λονδίνο, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς καμία άλλη ενέργεια και έχασε τους εορτασμούς της στέψης στο σύνολό τους. Έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία στον αξιωματικό που τη συνέλαε.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και για τη σύλληψη του επικεφαλής της αντιμοναρχικής ομάδας Republic και πέντε άλλων διαδηλωτών το πρωί του Σαββάτου, αφού η ομάδα είχε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές, οργανώσει μία απολύτως νόμιμη διαμαρτυρία. Συνολικά, 64 άτομα συνελήφθησαν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.