Skip to main content

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τη συμφωνία για τα σιτηρά: Νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Λιμάνι Οδησσού – Φωτογραφία αρχείου /Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία, αν δεν ικανοποιηθούν συγκεκριμένες απαιτήσεις της

Παραμένει άλυτο το θέμα της παράτασης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ 10 και 11 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί υψηλόβαθμη τετραμερής συνάντηση, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Σεργκέι Βερσίνιν.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν θα παρατείνει τη συμφωνία –που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια– πέραν της ημερομηνίας λήξης της στις 18 Μαΐου εκτός κι αν ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα για άρση των εμποδίων στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Επιπλέον, δεν έχει απαντήσει ακόμη ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συμφωνία. Η κατάσταση για τη συμφωνία «δεν βελτιώνεται για την ώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να παραδώσει στον Πούτιν επιστολή στην οποία προτείνει «έναν δρόμο προς τα εμπρός με σκοπό τη βελτίωση, παράταση και διεύρυνση» της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει σταματήσει την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας