Skip to main content

Κίσινγκερ: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Κίεβο και Μόσχα μέσω… Πεκίνου

REUTERS/Stringer

«Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με τον βετεράνο Αμερικανό διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος εκτιμάει ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους χάρη στις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας.

Κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είδαμε να λαμβάνουν χώρα αρκετοί γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών. Αργότερα όμως έπαυσαν, και πλέον καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Πεκίνο φαίνεται ότι προσπάθησε να αναζωπυρώσει τις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας συντάσσοντας μία πρόταση 12 σημείων που δημοσιεύθηκε στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την ρωσική εισβολή.

Η κινεζική πρόταση έχει απορριφθεί από τη Δύση καθώς είναι αρκετά ασαφής, αφήνει στον έλεγχο της Μόσχας τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και βάζει τέλος σε οποιεσδήποτε κυρώσεις δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου όμως η Ρωσία είναι μέλος με δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο CBS News, ο Κίσινγκερ φάνηκε σίγουρος ότι η Κίνα θα βοηθήσει να αλλάξει η πορεία του πολέμου. «Τώρα που η Κίνα μπήκε στη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι στο τέλος του έτους θα φτάσουμε σε ένα σημείο που πρέπει να γίνει κάτι», είπε. «Θα μιλάμε για διαπραγματευτικές διαδικασίες και ακόμη και πραγματικές διαπραγματεύσεις».

naftemporiki.gr