Skip to main content

Ρωσικό μαχητικό παρενόχλησε πολωνικό αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα

Russian Air Force

Εκτελούσε αποστολή για τη Frontex.

Ρωσικό μαχητικό Sukhoï Su-35 παρενόχλησε πολωνικό αεροσκάφος που περιπολούσε για τη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, Frontex, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να χάσουν προσωρινά τον έλεγχο του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η Βαρσοβία την Κυριακή.

Το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή. Σύμφωνα με την πολωνική ανακοίνωση, το πολωνικό αεροσκάφος, που δεν ήταν οπλισμένο, περιπολούσε για τον εντοπισμό πιθανών παράτυπων μεταναστών και βρισκόταν περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του ρουμανικού εναέριου χώρου, σε διεθνή εναέριο χώρο. Επιχειρεί στη Ρουμανία από τις 19 Απριλίου έως τις 17 Μαΐου στο πλαίσιο επιχείρησης που έχει οργανωθεί από τη Ρουμανία και συντονίζεται από τη Frontex.

Σύμφωνα με τη συνοριοφυλακή της Πολωνίας, το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi Su-35 εισήλθε χωρίς καμία επικοινωνία μέσω ασυρμάτου στην περιοχή επιχειρήσεων που έχει οριστεί από τη Ρουμανία, προτού πραγματοποιήσει «επιθετικούς και επικίνδυνους ελιγμούς, πλησιάζοντας το αεροσκάφος της συνοριακής φύλαξης τρεις φορές χωρίς να τηρήσει τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας».

Κατά συνέπεια, προκλήθηκαν σημαντικές αναταράξεις και το πενταμελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλότων, «έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους και έχασε ύψος».

Το πολωνικό αεροπλάνο παρουσίασε σημαντικές αναταράξεις και το πλήρωμα «έχασε προσωρινά τον έλεγχο του αεροσκάφους και έχασε ύψος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά το περιστατικό, το πολωνικό σκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Ρουμανία.

Χθες το βράδυ, η Ρουμανία, που ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο περιστατικό, έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά» της Μόσχας.

Η Βαρσοβία ανέφερε ότι το ρωσικό αεροπλάνο πέταξε ακριβώς μπροστά από τη μύτη του πολωνικού αεροσκάφους και διέσχισε το δρόμο του σε απόσταση «περίπου πέντε μέτρων».

Το περιστατικό είναι «μια ακόμα απόδειξη της προκλητικής προσέγγισης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε χθες βράδυ το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση, επικρίνοντας τους «επαναλαμβανόμενους επικίνδυνους ελιγμούς» ενός «ανεύθυνου» Ρώσου πιλότου.