Skip to main content

Βρετανία: Γιατί ακυρώνονται στη Ρωσία πολλές παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι ανησυχίες στη ρωσική ηγεσία για πιθανές επιθέσεις και το ενδεχόμενο διοργάνωσης διαδηλώσεων για τον πόλεμο της Ουκρανίας συνέβαλαν στην απόφαση του Κρεμλίνου να ακυρωθούν πολλές παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, εκτιμάει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία έκθεσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το βρετανικό υπουργείο ανέφερε ότι έξι ρωσικές περιοχές, η κατεχόμενη Κριμαία και 21 πόλεις ακύρωσαν την Τρίτη τις παρελάσεις τους για τους εορτασμούς της 9ής Μαΐου, που αποτελεί την ρωσική επίσημη αργία που τιμά τους 27 εκατομμύρια Σοβιετικούς πολίτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο κατά του Αδόλφου Χίτλερ.

«Το timing της επίθεσης με drone στο Κρεμλίνο λίγες ημέρες πριν από την Ημέρα της Νίκης δείχνει την αυξανόμενη ευαλωτότητα της Ρωσίας σε τέτοιες επιθέσεις και σχεδόν σίγουρα έχει ενισχύσει τις ανησυχίες της ρωσικής ηγεσίας για ενδεχόμενη απειλή στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης», αναφέρεται στην βρετανική έκθεση.

«Η πιθανότητα διαμαρτυριών και εκδήλωση δυσαρέσκειας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να επηρέασαν τους σχεδιασμούς της ρωσικής ηγεσίας», σημειώνεται στην ίδια έκθεση.

Πάντως οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχας αναμένεται να πραγματοποιηθούν, αν και σε μικρότερη κλίμακα, ανέφερε η βρετανική έκθεση, προσθέτοντας ότι η δεξίωση για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την παρέλαση, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 3 θεωρίες για την επίθεση στο Κρεμλίνο