Skip to main content

Γερμανία: Υπό πίεση ο Χάμπεκ μετά από κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις

REUTERS/Annegret Hilse

Τον καλύπτει ο Σολτς

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις μετά τις κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις, κατηγορίες οι οποίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου του, υπεύθυνο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, να παραιτηθεί, αλλά και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο κόμμα των Πρασίνων, τορπιλίζοντας τις φιλοδοξίες του να εξασφαλίσει την καγκελαρία.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονται γύρω από τον Πάτρικ Γκράιχεν, κορυφαίο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ενέργειας και κλίματος στο υπουργείο του Χάμπεκ, οι οικογενειακές διασυνδέσεις του οποίου εντός του υπουργείου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2021. Τότε, το υπουργείο επέμεινε ότι θα θεσπιστούν διασφαλίσεις για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων.

Εν μέσω αυξανόμενου ελέγχου, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, με την οποία παραδέχθηκε ότι ο Γκράιχεν συμμετείχε σε τριμελή επιτροπή για την επιλογή του νέου επικεφαλής της γερμανικής ενεργειακής υπηρεσίας Dena και δεν είχε δηλώσει σύγκρουση συμφερόντων: Ο επιλεγείς υποψήφιος, ο πρώην βουλευτής των Πρασίνων και σύμβουλος ενέργειας Μίκαελ, ήταν κουμπάρος στο γάμο του Γκράιχεν .

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν άμεσες επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού – που αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) – με τους επικριτές να καλούν τον Χάμπεκ να λάβει επειγόντως μέτρα.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πάντως κάλυψε πριν από λίγη ώρα τον υπουργό Οικονομίας.

«Οι αποφάσεις που πήγαν στραβά και επιδέχονται κριτικής πρέπει να διορθωθούν. Αυτό και συνέβη. Και περιμένω ότι όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθούν επίσης τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», δήλωσε ο κ. Σολτς από το Ναϊρόμπι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος μάλιστα από τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο καγκελάριος με τη δήλωσή του επιχείρησε να βάλει τέλος στην κριτική που ασκείται στον υπουργό Οικονομίας, αλλά και στα σχόλια της αντιπολίτευσης. «Κάποια στιγμή θα πρέπει και ο καγκελάριος να πει τη γνώμη του», είχε δηλώσει το πρωί ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ