Skip to main content

Πριγκόζιν: Οι δυνάμεις της Wagner αποχωρούν από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου

REUTERS/Violeta Santos Moura

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο οργισμένος επικρίνει τις ρωσικές αρχές για ελλιπή υποστήριξη των δυνάμεών της Wagner.

Ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του θα εγκαταλείψουν το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 10 Μαΐου.

«Δηλώνω εξ’ ονόματος των μαχητών της Wagner, εξ’ ονόματος της διοίκησης της Wagner, ότι στις 10 Μαΐου 2023, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε θέσεις από το Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας για να κλείσουμε τις πληγές μας», είπε ο Πριγκόζιν.  «Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ γιατί ελλείψει πυρομαχικών είναι καταδικασμένες να χαθούν άσκοπα».

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς, και ιδίως στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά μετά από μήνες μαχών. Η Wagner πρωτοστατεί στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Μπαχμούτ από το περασμένο καλοκαίρι, στη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι τώρα. Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι οι άνδρες του έχουν υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 80% της πόλης.

Νωρίτερα ο Πριγκόζιν δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο οργισμένος επικρίνει τις ρωσικές αρχές για ελλιπή υποστήριξη των δυνάμεών της Wagner. Στο βίντεο στέκεται μπροστά στα άψυχα σώματα μαχητών της Wagner, φωνάζοντας και βρίζοντας τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ. Όπως αναφέρει, τους βαραίνει η ευθύνη για τις απώλειες της Wagner.

«Έχουμε 70% έλλειψη πυρομαχικών. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα *******πυρομαχικά;», ακούγεται στο βίντεο, με την υπηρεσία Τύπου του Πριγκόζιν να καλύπτει τις βρισιές που χρησιμοποιεί ο ίδιος.

Η αναφορά στον υπουργό Άμυνας και στον αρχηγό του γενικού επιτελείου φαίνεται να αναζωπυρώνει τη διαμάχη μεταξύ του Πριγκόζιν και των Ρώσων αξιωματούχων.

Οι υπεύθυνοι θα πήγαιναν στην κόλαση, φωνάζει ο Πριγκόζιν στο βίντεο, προσθέτοντας ότι οι απώλειες των δυνάμεών του θα ήταν πέντε φορές μικρότερες εάν είχαν επαρκή εφόδια. «Αυτά είναι παιδιά της Wagner που πέθαναν σήμερα. Το αίμα είναι ακόμα φρέσκο», συνεχίζει ο Πριγκόζιν, δείχνοντας τα πτώματα γύρω του. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να παχύνεις στα γραφεία σου».

Ο Πριγκόζιν άρχισε να διαφωνεί δημόσια με τους Ρώσους αξιωματούχους άμυνας πέρυσι, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και ότι σκόπιμα στέρησαν από την Wagner πυρομαχικά λόγω προσωπικής αντιπάθειας  απέναντί ​​του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πριγκόζιν είχε σταματήσει τις δημόσιες επιθέσεις στον Ρώσο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, παρόλο που συνέχιζε να υποστηρίζει ότι οι ελλείψεις πυρομαχικών είχαν μεγαλώσει τον απολογισμό των θυμάτων της Wagner.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πριγκόζιν προχωράει σε σημαντικές δηλώσεις, τις οποίες στη συνέχεια παίρνει πίσω. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι οι άνδρες του θα αναστείλουν το βομβαρδισμό του Μπαχμούτ με πυρά πυροβολικού. Στη συνέχεια είπε ότι ήταν ένα αστείο.