Skip to main content

Μπάιντεν: Η βία στο Σουδάν «πρέπει να σταματήσει»- Ενέκρινε νέες κυρώσεις

REUTERS/ Mohamed Nureldin Abdallah

Υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων.

Δηλώνοντας ότι οι μάχες στο Σουδάν «πρέπει να σταματήσουν», ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα την Πέμπτη που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα που «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα» της χώρας, υπονομεύουν τη δημοκρατική της μετάβαση, χρησιμοποιούν βία κατά αμάχων ή διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και επίσης πως η Ουάσιγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει στην επιβολή τους μεταγενέστερα, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή κάποια ένδειξη για τους πιθανούς στόχους.

«Η βία που λαμβάνει χώρα στο Σουδάν είναι μια τραγωδία – και είναι μια προδοσία του σαφούς αιτήματος του σουδανικού λαού για πολιτική κυβέρνηση και μια μετάβαση στη δημοκρατία», ανέφερε ο Μπάιντεν, σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Συντάσσομαι με τον ειρηνόφιλο λαό του Σουδάν και τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός με διάρκεια μεταξύ των εμπόλεμων μερών».