Skip to main content

Μπαχμούτ: 20.000 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

REUTERS/Violeta Santos Moura

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω της Μπαχμούτ απέτυχε», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο ρωσικός στρατός μετρά 100.000 απώλειες -ανάμεσά τους πάνω από 20.000 νεκρούς- τους τελευταίους πέντε μήνες σε μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Μπαχμούτ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι εχθροπραξίες στην πόλη Μπαχμούτ, όπου και οι δυο πλευρές υφίστανται βαριές απώλειες, μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022. Οι ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων για την πορεία των μαχών εκεί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός αυτός των 100.000 απωλειών των ρωσικών δυνάμεων βασίζεται σε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις απώλειες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 νεκροί, οι μισοί από τους οποίους από την ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων Wagner.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω της Μπαχμούτ απέτυχε», δήλωσε ο Κίρμπι. «Η Ρωσία δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικά στρατηγικό έδαφος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Ρώσοι, είπε, είχαν κάποια εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, αλλά τα κέρδη αυτά ήρθαν με «τρομακτικό κόστος». Όπως ανέφερε, η ουκρανική άμυνα στην περιοχή παραμένει ισχυρή.

«Η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα στρατιωτικά της αποθέματα και τις ένοπλες δυνάμεις της και μόνο από τον Δεκέμβριο υπολογίζουμε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 100.000 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 20.000 νεκρών σε μάχες, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους ήταν στρατιώτες της Wagner», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Είναι πραγματικά σοκαριστικοί αυτοί οι αριθμοί» πρόσθεσε ο Κίρμπι, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα ακόμη αμερικανικό πακέτο χορήγησης βοήθειας στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters