Skip to main content

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC- Είχε μεσολαβήσει για να πάρει δάνειο ο Μπόρις Τζόνσον

REUTERS/Henry Nicholls

«Αποφάσισα ότι το σωστό είναι να θέσω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του BBC».

Ο Ρίτσαρντ Σαρπ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του BBC, του κύριου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Βρετανίας, αφού διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες για διορισμούς σε δημόσια αξιώματα με το σκάνδαλο δανεισμού προς τον Μπόρις Τζόνσον, που ήταν τότε πρωθυπουργός.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα ερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο ο Σαρπ είχε επιλεγεί το 2021 από την κυβέρνηση προκειμένου να ηγηθεί του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

Ο Σαρπ είχε διοριστεί επικεφαλής του BBC λίγο καιρό αφότου είχε μεσολαβήσει για να βοηθήσει τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να πάρει ένα δάνειο 800.000 στερλινών (906.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, ενώ ο Σαρπ παραβίασε τους κανόνες της κυβέρνησης για τους διορισμούς σε δημόσια αξιώματα, καθώς δεν αποκάλυψε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παραβίαση αυτή καθιστά άκυρο τον διορισμό του.

Μιλώντας για την συνέντευξή του στην επιτροπή διορισμών πριν από τον διορισμό του ως πρόεδρος του BBC, ο Σαρπ είπε: «Μακάρι, με το πλεονέκτημα της στερνής γνώσης, αυτή η πιθανή αντιληπτή σύγκρουση συμφερόντων να ήταν κάτι που είχα σκεφτεί να αναφέρω». «Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ζητήσω συγγνώμη για αυτή την παράβλεψη – έστω και ακούσια – και για την απόσπαση της προσοχής που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα στο BBC», πρόσθεσε.

Έκανε επίσης γνωστό ότι συμφώνησε στο αίτημα να παραμείνει στη θέση του έως τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο να βρει τον διάδοχό του. Όμως, όπως είπε, η παραμονή του έως το τέλος της τετραετούς θητείας του θα αποτελούσε περισπασμό από την «καλή δουλειά» του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

«Αποφάσισα ότι το σωστό είναι να θέσω ως προτεραιότητα τα συμφέροντα του BBC», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η έκθεση για το δάνειο αποδεικνύει ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη «διευκόλυνση, ρύθμιση ή χρηματοδότηση δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό».

Σχολιάζοντας την είδηση πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι υπήρξε «μια ανεξάρτητη διαδικασία» και ότι η απόφαση του Σαρπ να παραιτηθεί ήταν «θέμα του ίδιου και του BBC».