Skip to main content

ΗΠΑ: Εκτός νόμου η άμβλωση στη Βόρεια Ντακότα

Στην πράξη, κάθε άμβλωση είναι πλέον εκτός νόμου στη Βόρεια Ντακότα «από τη σύλληψη», με ελάχιστες εξαιρέσεις, ιδίως αν η εγκυμοσύνη εγείρει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Η Βόρεια Ντακότα έγινε η τελευταία πολιτεία των ΗΠΑ που θέσπισε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, μόλις ένα μήνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας είχε μπλοκάρει προσωρινά παρόμοια απαγόρευση.

Στην πράξη, κάθε άμβλωση είναι πλέον εκτός νόμου στη Βόρεια Ντακότα «από τη σύλληψη», με ελάχιστες εξαιρέσεις, ιδίως αν η εγκυμοσύνη εγείρει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η άμβλωση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας θα επιτρέπεται μόνο τις πρώτες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μια περίοδο που οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, σχολιάζουν οι New York Times. Η άμβλωση επιτρέπεται εάν η διακοπή της εγκυμοσύνης μπορεί να «αποτρέψει τον θάνατο ή έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία» της μητέρας.

Οι παραβάτες, είτε πρόκειται για τη μέλλουσα μητέρα ή για τον γιατρό που κάνει την επέμβαση, ή ακόμα πρόσωπα που πούλησαν φάρμακα ή τα υλικά που απαιτούνταν, αντιμετωπίζουν ποινές πενταετούς φυλάκισης.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότας υπέγραψε τη Δευτέρα το σχετικό νόμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη, του Νταγκ Μπέργκουμ, «ο νόμος αυτός διευκρινίζει και βελτιώνει την υπάρχουσα νομοθεσία της πολιτείας», μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 με την οποία αναιρέθηκε η συνταγματική προστασία της άμβλωσης. Αναφέρεται επίσης ότι ο νόμος «επιβεβαιώνει τη Βόρεια Ντακότα ως κράτος υπέρ της ζωής».

Ο νέος νόμος, ο οποίος τίθεται άμεσα σε ισχύ, είναι μια δραματική αλλαγή για την πολιτεία, όπου οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες μέχρι την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Η Βόρεια Ντακότα, με πληθυσμό κατά πλειοψηφία συντηρητικό, μετρά περίπου 800.000 κατοίκους.

Ο νόμος καθιστά τη Βόρεια Ντακότα τουλάχιστον την 14η πολιτεία με ενεργή απαγόρευση σχεδόν όλων των αμβλώσεων, αν και είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, σύμφωνα με ειδικούς.

Από τον Ιούνιο του 2022 και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι συντηρητικές πολιτείες έχουν θεσπίσει περιορισμούς ή πλήρεις απαγορεύσεις.

Τη 13η Απριλίου, το κοινοβούλιο της Φλόριντας την απαγόρευσε πέραν της έκτης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, εγκρίνοντας νόμο που χαρακτηρίστηκε «ακραίος και επικίνδυνος» από τον Λευκό Οίκο.

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την πρόσβαση στο λεγόμενο χάπι της επόμενης ημέρας, που χρησιμοποιείται σε περίπου τις μισές αμβλώσεις στη χώρα, αναστέλλοντας περιορισμούς που επιβλήθηκαν από κατώτερα δικαστήρια και δίνοντας προσωρινή ανάπαυλα στους υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημαίνει ιδίως πως οι Αμερικανίδες μπορούν να συνεχίσουν, μέχρι νεοτέρας, να προμηθεύονται ταχυδρομικά χάπια μιφεπριστόνης –η δραστική ουσία του χαπιού της επόμενης ημέρας– στις πολιτείες όπου η άμβλωση παραμένει νόμιμη.