Skip to main content

ΕΕ: Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου οι σχέσεις με την Κίνα- «Σεβόμαστε την κυριαρχία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ», λέει το Πεκίνο

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών κρατών.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για τη στάση του μπλοκ έναντι της Κίνας και τις μελλοντικές σχέσεις του με τη χώρα κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής τους τον Ιούνιο, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η πολιτική ΕΕ-Κίνας θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού μας Συμβουλίου τον Ιούνιο», αναφέρει το Reuters, ανέφερε ο Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Οι υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν αυτή τη συζήτηση υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ».

Σημειώνεται ότι αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μιλώντας πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρεσβευτή της Κίνας στη Γαλλία, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία πρώην σοβιετικών κρατών όπως η Ουκρανία και των κρατών μελών της ΕΕ Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλίας Λου Σαγέ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση πως η Κριμαία αποτελεί ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ. «Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε προσθέσει ο Λου Σαγέ.

Μετά τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα καλέσουν σήμερα τους πρεσβευτές της Κίνας στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

«Τα τρία κράτη της Βαλτικής θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας προσπάθησε να διευκρινίσει ότι η επίσημη θέση της χώρας είναι ότι σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως τα σχόλιά της για την κυριαρχία αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είχε δηλώσει προηγουμένως η Μάο.

Η Μάο ερωτήθηκε αν η θέση του πρεσβευτή αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας.

Νωρίτερα είχε δημοσιευθεί επίσης η συνέντευξη του απεσταλμένου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φου Κονγκ, ο οποίος έκανε λόγο για συνεργασία «χωρίς τέλος» του Πεκίνου με την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η συνέντευξη δόθηκε πριν ή μετά τις δηλώσεις του Κινέζου πρεσβευτή στο Παρίσι.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ