Skip to main content

Οι βελγικές αρχές κατέστρεψαν 2.352 αμερικανικές μπύρες λόγω… συνθήματος

Η Miller High Life φέρει στο κουτί της το σύνθημα «η σαμπάνια της μπύρας».

Το Βέλγιο κατέστρεψε ένα φορτίο αμερικανικής μπύρας, γιατί θεώρησε μη αποδεκτό το σύνθημα της παρασκευάστριας εταιρείας ότι είναι η «σαμπάνια της μπύρας».

Τα βελγικά τελωνεία συνέτριψαν τα 2.352 κουτιά της μπύρας Miller High Life νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με το σκεπτικό ότι είχαν «λανθασμένα χαρακτηριστεί ως σαμπάνια».

Η κίνηση ήρθε μετά από παράπονα μιας εμπορικής ένωσης για τη βιομηχανία της σαμπάνιας ότι ο όρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μπουκάλια αφρώδους οίνου, που παρασκευάζονται με παραδοσιακή μέθοδο στην Καμπανία της Γαλλίας.

Η αληθινή σαμπάνια – όπως και ο γαλλικός αφρώδης οίνος – μπορεί να παρασκευαστεί μόνο χρησιμοποιώντας σταφύλια Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier.

Η Comité Champagne, μια κοινή εμπορική ένωση για τη βιομηχανία της σαμπάνιας, ζήτησε την καταστροφή του φορτίου της αμερικανικής μπύρας, υποστηρίζοντας ότι η ετικέτα «The Champagne of Beers» παραβίαζε την προστατευόμενη ονομασία «Champagne».

Η Miller High Life κυκλοφόρησε το 1903 από μια εταιρεία με έδρα το Μιλγουόκι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, άρχισε να χρησιμοποιεί το σλόγκαν «The Champagne of Bottle Beer» τρία χρόνια αργότερα, συντομεύοντάς το σε «The Champagne of Beers» το 1969.

Στις 17 Απριλίου, τα δοχεία καταστράφηκαν «με τον μέγιστο σεβασμό για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, διασφαλίζοντας ότι ολόκληρη η παρτίδα, το περιεχόμενο και το δοχείο, ανακυκλώνονται με οικολογικά υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε η Comité Champagne.

«Κάθε χρόνο διενεργούμε χιλιάδες ελέγχους σε ονομασίες ελεγχόμενης προέλευσης», δήλωσε ο Kristian Vanderwaeren, γενικός διευθυντής της βελγικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

«Εάν αποδειχτεί μια απομίμηση, όπως συμβαίνει εδώ, συμβουλευόμαστε επίσης ο ένας τον άλλον για την απόφαση να καταστρέψουμε αυτά τα αγαθά και για τον τρόπο με τον οποίο τα καταστρέφουμε».

Ο Σαρλς Γκομέρ, διευθύνων σύμβουλος της Comité Champagne, δήλωσε ότι η κίνηση είναι αποτέλεσμα επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των βελγικών τελωνειακών αρχών και των αρχών της Καμπανίας.

«Επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ονομασίες προέλευσης και επιβραβεύει την αποφασιστικότητα των κατοίκων της Καμπανίας να προστατεύσουν την ονομασία τους», είπε.