Skip to main content

Κολομβία: Αυξάνεται ο κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς

REUTERS/John Vizcaino/File Photo

Το ηφαίστειο είχε αρκετές μικρές εκρήξεις τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η γεωλογική υπηρεσία εκτιμά ότι «είναι πιθανή σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη».

Οι κολομβιανές αρχές προειδοποίησαν σήμερα ότι το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς συνεχίζει να βρυχάται, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος έκρηξης.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς παραμένει στη μνήμη όλων στην Κολομβία για την τραγωδία του Αρμέρο, τη δεύτερη πιο φονική έκρηξη ηφαιστείου του 20ου αιώνα, όπου σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Νοέμβριο του 1985 σε μια στιβάδα λάσπης και τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη. Και τον μαρτυρικό θάνατο για την Ομάιρα Σάντσες, 13 ετών, που πέθανε μέσα σε μια τρύπα με νερό όπου είχαν παγιδευτεί τα πόδια της, έπειτα από αγωνία τριών ημερών μπροστά στις κάμερες, που είχε συγκλονίσει όλο τον κόσμο.

Η κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού στο ηφαίστειο παραμένει από τις 31 Μαρτίου, όταν ο ημερήσιος μέσος όρος των σεισμικών δονήσεων στο εσωτερικό του ηφαιστείου αυξήθηκε από 50 σε 12.000. Ο «κόκκινος» συναγερμός που σήμαναν οι αρχές μπορεί να δείχνει επικείμενη έκρηξη και άμεση απομάκρυνση του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα.

«Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κρατήρα αυξήθηκαν σημαντικά, ξεπερνώντας τους 700 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ο Λουίς Φερνάντο Βελάσκο, ο αρμόδιος για το θέμα αυτό σύμβουλος του προέδρου.

Σε ένα τελευταίο ενημερωτικό δελτίο παρακολούθησης του ηφαιστείου, σήμερα, η γεωλογική υπηρεσία της Κολομβίας προειδοποιεί ξανά: «Όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου Νεβάδο ντελ Ρουίς συνεχίζει να είναι πολύ ασταθής».

Το ηφαίστειο είχε αρκετές μικρές εκρήξεις τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η γεωλογική υπηρεσία εκτιμά ότι «είναι πιθανή σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη».

Οι τελευταίες φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές δείχνουν την κορυφή του βουνού να φωτίζεται από πυρακτωμένα υλικά κατά τη χθεσινή νύχτα, Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Χθες είδαμε μια μικρή έκρηξη, έναν συνδυασμό πολύ ζεστής τέφρας και μάγματος που προσπαθούσαν να βγουν από τον κρατήρα», εξήγησε ο Βελάσκο.

Σχεδόν 57.000 άνθρωποι που ζουν στις 22 πλησιέστερες πόλεις στο ηφαίστειο απομακρύνονται σιγά-σιγά από τις εστίες τους, με τους αγρότες να είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και τα ζώα τους.

Πάνω στην κεντρική κορδιγιέρα (οροσειρά) και στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, το Νεβάδο ντελ Ρουίς είναι ένα από τα 25 ενεργά ηφαίστεια της Κολομβίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP