Skip to main content

Πυροβόλησαν παιδιά επειδή βρέθηκαν «στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή»: 4 περιστατικά σε μία εβδομάδα

Τι συμβαίνει τελικά στις ΗΠΑ;

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας στη Βόρεια Καρολίνα πυροβόλησε 6χρονο κορίτσι επειδή η μπάλα του μπάσκετ έπεσε στην αυλή του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Μισούρι ένας 85χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο Ραλφ Γιαρλ, επειδή χτύπησε το λάθος κουδούνι. Το σπίτι όπου ήταν τα αδέλφια του 16χρονου, τα οποία έπρεπε να παραλάβει, ήταν σε εκείνη τη γειτονιά, λίγα μέτρα παρακάτω.

Στη Νέα Υόρκη η 20χρονη Κέιλιν Γκίλις έπεσε νεκρή από σφαίρες, όταν βγήκε σε λάθος δρόμο ενώ έψαχνε για το σπίτι ενός φίλου. Και στο Τέξας δύο έφηβες μαζορέτες δέχθηκαν πυρά, αφότου η μία πέρασε το όχημα του υπόπτου για δικό της σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ κοντά στην πρωτεύουσα του Τέξας.

Και στις τέσσερις περιπτώσεις, όπως σχολιάζει και το CNN, κάποιος άνοιξε πυρ, αντί να κάνει την απλή ερώτηση: «Μήπως έκανες λάθος; Τέσσερα αιματηρά, σοκαριστικά περιστατικά σε μία εβδομάδα. Τι συμβαίνει; «Συμβαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μία χώρα, που έχει περισσότερα όπλα από ανθρώπους. Μία χώρα όπου ό,τι εμπνέει το 30% των Αμερικανών, που διαθέτουν πυροβόλα όπλα, έχει συγκλίνει με επικίνδυνους και θανατηφόρους τρόπους με οποιονδήποτε φόβο, απογοήτευση ή παράνοια οδηγεί κάποιον να πυροβολήσει έναν άγνωστο ή ένα αυτοκίνητο που απομακρύνεται» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθογράφος του CNN, Ζάκαρι Γουλφ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, που επικαλείται ο αρθογράφος, υπάρχουν στις ΗΠΑ περίπου 120 πυροβόλα όπλα για κάθε 100 Αμερικανούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλοι κάτοχοι όπλων. Κάποιοι έχουν στην κατοχή τους πολύ περισσότερα από ένα. Περίπου 3 στους 10 ενήλικες δήλωναν κάτοχοι όπλων και 4 στους 10 δήλωναν ότι ζουν σε σπίτι, όπου υπάρχει όπλο, σε έρευνα του Pew Research to 2017.

Περίπου το 50% των λευκών ανδρών έναντι λιγότερων από το 25% των λευκών γυναικών και των μη λευκών ανδρών δήλωσαν στο Pew ότι κατέχουν όπλο. Μόλις το 16% των έγχρωμων γυναικών είπαν στην έρευνα ότι έχουν στην κατοχή τους όπλο. Οι ιδεολογικές προτιμήσεις επίσης φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν στην κατοχή τους όπλο από ό,τι οι Δημοκρατικοί. Επίσης στις αγροτικές περιοχές η οπλοκατοχή είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι στις αστικές.

Το γιατί αγοράζουν οι άνθρωποι πυροβόλο όπλο, είναι περίπλοκο:

Ο Χέρμιτ Κάουρ του CNNγράφει:

«Οι άνθρωποι έχουν όπλα για διάφορους σκοπούς, και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όπλων επικαλούνται πάνω από έναν λόγους. Η προστασία είναι ένα κίνητρο για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Μια έρευνα της Gallup που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2021 διαπίστωσε ότι το 88% των κατόχων όπλων προσδιόρισε την προστασία από το έγκλημα ως λόγο για την κατοχή όπλου, ενώ το 70% προσδιόρισε τη σκοποβολή και το 56% το κυνήγι ως λόγους. Ομοίως, η έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι τα 2/3 των κατόχων όπλων ανέφεραν την προστασία ως κύριο λόγο για την κατοχή ενός όπλου, ενώ περίπου 4 στους 10 ανέφεραν το κυνήγι και 3 στους 10 ανέφεραν την αθλητική σκοποβολή ως κύριο λόγο.

Περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων όπλων θεωρούν τα πυροβόλα όπλα ως το «κλειδί για τις ελευθερίες τους», ενώ περίπου οι μισοί τα θεωρούν σημαντικά για την ταυτότητά τους, σύμφωνα με την Pew. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες όπλων τα κρατούν γεμάτα.