Skip to main content

Σουδάν: Οι παραστρατιωτικοί συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός

EPA/STRINGER

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον σουδανικό στρατό, μέχρι στιγμής.

Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε διάρκειας 72 ωρών κατάπαυση του πυρός, για ανθρωπιστικούς λόγους, από τις 06:00 τοπική ώρα (στις 07:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί της Παρασκευής. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως και 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή του Νταρφούρ για να αναζητήσουν ασφάλεια στο γειτονικό Τσαντ, με πολλούς να στερούνται βασικών αναγκαίων, όπως τροφή, νερό και στέγη.

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Έιντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι Δυνάμεις Ταχείς Υποστήριξης σε ανακοίνωσή τους.

Σουδάν: Χρυσός, φτώχεια και πραξικοπήματα

Οι παραστρατιωτικοί ανέφεραν επίσης ότι αναγκάστηκε να ενεργήσει καθώς βρίσκεται σε «αυτοάμυνα» για να αποκρούσει αυτό που περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκαν σε «πλήρη κατάπαυση του πυρός» κατά την περίοδο της ανακωχής. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον σουδανικό στρατό, μέχρι στιγμής.

Προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός έμειναν ανεφάρμοστες.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός «τουλάχιστον τριών ημερών» στο Σουδάν για το Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού, αλλά οι ηγέτες των αντίπαλων στρατιωτικών δυνάμεων του Σουδάν είχαν δείξει απρόθυμοι να διαπραγματευτούν μεταξύ τους.

Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.

Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των επίφοβων ΔΤΥ Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Μιλώντας στο Al Jazeera on την Πέμπτη, ο Μπουρχάν υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη στρατιωτική λύση». Κατηγόρησε επίσης τους παραστρατιωτικούς ότι «κλείνουν δρόμους και εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων» σε πολλές περιοχές. «Μια πραγματική εκεχειρία δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Χαμέτι κατηγόρησε τον Μπουρχάν ότι οι δυνάμεις του ξεκίνησαν τις μάχες και, επομένως δεν θα μπορούν να υπάρξουν μελλοντικές διαπραγματεύσεις μαζί του.

naftemporiki.gr