Skip to main content

Η Πολωνία απαιτεί 1,3 δισ. ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις, αναφέροντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν.

Την ανάγκη  διευθέτησης του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων για τα δεινά που υπέστη η Πολωνία από τους Ναζί  κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επανέλαβε η Βαρσοβία, με ψήφισμα που ενέκρινε η κυβέρνηση, όπως τονίζεται σε  ανακοίνωση του γραφείου του πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Το ψήφισμα αφορά «το ζήτημα των επανορθώσεων και των πολεμικών αποζημιώσεων σε σχέση με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 και την επακόλουθη κατοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βαρσοβίας, το ψήφισμα «επιβεβαιώνει επισήμως ότι ούτε κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ούτε μετά την ανάκτηση της κυριαρχίας το 1989, αντιμετωπίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα επανορθώσεων, πολεμικών αποζημιώσεων και άλλων μορφών αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Πολωνία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πέρυσι, η Πολωνία έστειλε διπλωματική νότα στο Βερολίνο, ζητώντας αποζημιώσεις 1,3 δισ. ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ίδιο ποσό αναφέρθηκε επίσης και στο ψήφισμα, το οποίο βασίζεται σε κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις, αναφέροντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη «Δύο συν Τέσσερις» του 1990, η οποία κατέστησε δυνατή την επανένωση της Γερμανίας.

Το 1953, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απαρνήθηκε κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις. Τότε, η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει τη ΛΔΓ από κάθε υποχρέωση.

Οι πολωνικές αρχές, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση εκείνη τη στιγμή.