Skip to main content

«Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού»: Μαίνεται ο εμφύλιος στο Σουδάν

Abdullah Abdel Moneim/via REUTERS

Νοσοκομεία γίνονται στόχοι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Εικόνες φρίκης.

Αιματηρές μάχες μαίνονται στο Χαρτούμ και άλλες μεγάλες πόλεις του Σουδάν, σε έναν εμφύλιο που έχει αφήσει ήδη πίσω του τουλάχιστον 185 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Νοσοκομεία στο Σουδάν γίνονται στόχος στρατιωτικών επιδρομών τόσο από τον Σουδανικό Στρατό όσο και από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σύμφωνα με μαρτυρίες στο CNN και δύο οργανώσεις γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να προσεγγίσει τους τραυματίες και να μην μπορεί να θάψει τους νεκρούς.

«Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου που άρχισαν οι μάχες, ήμασταν στόχος», είπε ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Χαρτούμ -τον οποίο το CNN δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας. «Ένα άμεσο χτύπημα χτύπησε το μαιευτήριο. Ακούσαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώναμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το ίδιο το νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση» σημείωσε.

REUTERS/Stringer

Ένας άλλος γιατρός στο ίδιο νοσοκομείο είπε στο CNN ότι το προσωπικό του νοσοκομείου παρέμεινε στο σημείο υπό βομβαρδισμό από τις RSF για δύο ημέρες, προτού εκκενωθεί από τον σουδανικό στρατό.

«Ζούσαμε μια πραγματική μάχη», είπε ο δεύτερος γιατρός. «Μπορείτε να πιστέψετε ότι αφήσαμε το νοσοκομείο και αφήσαμε πίσω μας παιδιά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στην εντατική χωρίς ιατρικό προσωπικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επέζησα. Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού».

Ένας τρίτος γιατρός με τον οποίο μίλησε το CNN είπε ότι το προσωπικό «εκκενώθηκε με τα πόδια κάτω από το χαλάζι των σφαίρων».

«Αν και ζω στο Χαρτούμ, δεν υπάρχει τρόπος να πάω στο σπίτι της οικογένειάς μου, όπου οι μάχες εντείνονται στο κέντρο και νότια του Χαρτούμ».

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Το Συνδικάτο των Γιατρών του Σουδάν έχει εντοπίσει τουλάχιστον 6 νοσοκομεία που έχουν πληγεί, αν και είναι δύσκολο να δοθούν ακριβείς πληροφορίες.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής των Γιατρών του Σουδάν είπε στο CNN ότι «αντιμαχόμενα μέρη» ήταν υπεύθυνα για τα χτυπήματα.

«Λαμβάνουμε μηνύματα ότι υπάρχουν θύματα», είπε ο εκπρόσωπος. «Όσοι είναι νεκροί και τραυματίες, από το πρωί της έκρηξης του πολέμου, και δεν υπάρχει τρόπος να ταφούν ή να περιποιηθεί κάποιος τις σορούς. Τα σώματα έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται».

Η Κεντρική Επιτροπή των Γιατρών του Σουδάν προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της ότι η κατάληψη νοσοκομείων και η χρήση τους για τη στέγαση του στρατού ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, των αξιών και των ηθών» και το Συνδικάτο γιατρών του Σουδάν το χαρακτήρισε «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ένας εκπρόσωπος της RSF είπε στο CNN σε δήλωση ότι η ομάδα «δεν θα πάει ποτέ ενάντια σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή νοσοκομεία», αποκαλώντας τα «ψέματα» που διαδίδονται από τον στρατό της χώρας. Ο στρατός του Σουδάν αρνήθηκε επίσης στο CNN ότι χτυπά νοσοκομεία και κάλεσε τους RSF να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από όλες τις περιοχές με άμαχους.